„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Общинари искат постоянен екомониторинг на нов завод в Търново

Общинските съветници във Велико Търново изразиха отрицателно становище по оценяване на качеството на доклада за оценка на въздействието на околната среда за увеличаване на капацитета на най-крупния инвеститор “Кроношпан”.

Единственият глас “За” по време на гласуването в местния парламент дойде от групата на БДО. Общинският съвет посочи като мотиви за отрицателното си становище намаляване на вредните емисии в атмосферата и желание за постоянен мониторинг при дейността на дървопреработващото предприятие “Кроношпан”. Последната дума обаче има екоинспекцията във Велико Търново.

Точката в дневния ред предизвика бурни дискусии, а на сесията присъства и изпълнителният директор на предприятието Асен Ников, както и търговският директор Николай Танков. Те запознаха местните парламентаристи с инвестицията, която предвиждат да направят до 2017г.

“Разкриваме още 100 работни места, които общо ще станат 200. Но при нас всяко работно място носи със себе си поне още 10. Ще привлечем много местни обслужващи фирми. “Кроношпан” стартира дейността си през 1897г. като малка дъскорезница. Сега има 40 предприятия в цяла Европа. В България при нас работят 400 души и още 4000 в странични фирми, които са свързани с нашата дейност. Смятаме до 2017г. да инвестираме 350 милиона лв. във Велико Търново. Ще направим модерно производство за МДФ, каквото не съществува на Балканския полуостров”, обясни търговският директор на “Кроношпан” Николай Танков.

Той допълни че през 2006 г. са заварили едно морално остаряло предприятие, което в момента искат да изградят по всички европейски изисквания и екологични норми. Танков подчерта, че желанието на ръководството е младите хора да останат във Велико Търново, а не да търсят работа в чужбина.

“Ние инвестираме в изцяло нов завод. Идеята е да се събори цялата стара инсталация, която не е на високо ниво. Имаме сух електрофилтър, който не може да спре миризмите както водния електрофилтър. Новият завод ще разполага с мокър електрофилтър, но през 2006 г. ние купихме една стара фабрика и запазихме работните места. Техниката, която ще внедрим е от Германия и тя отговаря дори на по-строги норми от тези, които са по закон. Искаме да направим изцяло нова фабрика като аптека”, обясни изпълнителният директор на “Кроношпан” Асен Ников.

Проф. Михаил Харалмпиев от ГЕРБ приветства инвестицията на “Кроношпан”, но обясни, че ще гласува “против” на днешната сесия. Той подчерта, че комисиите са стигнали до становището, че на този етап трябва да се извършат реални обещания за по-чиста околна среда. Проф. Харалампиев направи разбор на веществата, които ще попаднат в атмосферата при исканата от съветниците норма от 30 милиграма въглеводород на кубичен метър.

“Когато отидете да си смуквате цигарката, четете добре какво пише. Сигурен съм, дай Боже да стане по-скоро, че този Общински съвет ще гласува тази инвестиция и ще осигури тези работни места. В Габрово си разрушиха индустрията благодарение на това, че не правеха достатъчно пречиствателни устройства. Сега техните деца, вместо да развиват индустрията в Габрово и във Велико Търново, са слуги в чужди велики страни. Аз на всеки бих казал добре дошъл да развива индустрия. Иначе ще си въртим нашите екологични фирмички и ще си ловим рибка край Янтра, а децата ни ще бъдат слуги в други държави”, коментира проф. Харалампиев.

Стефан Михайлов от “Царевград за Велико Търново” обясни, че помни времето когато Янтра е била побеляла от умряла риба. Той обаче призова за толерантност към инвеститорите във Велико Търново.

“Внимателно трябва да премислим решението си по отношение на това да не се държим враждебно с нито един инвеститор. Тези хора не са се наредили на табелата на Велико Търново, за да кажем, че вие сте лоши или не сте”, сподели Стефан Михайлов.

В дискусията се включи и кметът Даниел Панов, който сподели, че становището на администрацията също е отрицателно и поясни, че то е поискано от РИОСВ.

“Вносител на това предложение за решение от местния парламент е РИОСВ. Беше редно те да присъстват в залата щом искат мнението на Общинския съвет и становището на администрацията. Аз не съм еколог, но се радвам, че всички съветници се обединяваме за чистия въздух в града и бъдещето на нашите деца. Действително инвеститорите трябва да се уважават, но има определени норми, които трябва да се спазват. Становището на администрацията е отрицателно. Нашето решение е пожелателно. Думата за разрешението е на РИОСВ, това всички трябва да го знаем.

Нашето становище е отрицателно, защото площадката на “Кроношпан” граничи с 3 квартала. Ние сме изискали да се следи въздуха в района чрез разполагане на мобилни станции в кварталите “Бузлуджа” и “Чолаковци” чрез РИОСВ. До този момент нямаме отговор за това искане от лабораторията в Русе. Искаме и поставяне на системи за непрекъснат мониторинг за всички изпускащи устройства. Най-важно е Комплексното разрешително, което се издава, без него заводът не може да бъде въведен в експлоатация”, каза Даниел Панов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.