Заради авария на централен водопровод цели квартали от Варна до Златните без вода

Заради голяма ВиК цели квартали във Варна и местности край Златни пясъци останаха в жегите без вода .Това са "Левски", "Изгрев", "Бриз", местностите "Манастирски рид", "Траката", "Сотира", "Св.Никола" "Ален мак" и всички останали вилни зони и курортни комплекси от стадион "Варна" до Златните. Те ще бъдат два дни на сухо до около 14 ч в петък. Предупреждението важи за най-високите части на засегнатите райони, но в останалите ще има смущения във водоподаването.

Пробив в стоманената конструкция на най-големия магистрален водопровод Варна-Златни пясъци е причината за частични нарушения и спиране на водоподаването по проблемното трасе, съобщават от ВиК-дружеството.

За да не се стигне до принудително пълно спиране на водата в засегнатия от тежката авария район предприятието е превключило водоподаването от авариралото съоръжение с Ф 1220, по което всяка секунда преминават около 800 литра вода, към съществуващ стар водопровод. Неговият дебит обаче не позволява подаване на повече от 250 литра в секунда.

Заради сложността на аварията и дълбочината от над 7 метра, на която специализираните екипи трябва да достигнат, за отстраняването й ще е нужно около денонощие. В това време абонатите ще продължат да са в ограничителен режим на получаване на вода от аварийно включения водопровод с по-малък дебит, се посочва още в официалното съобщение.

Жители на селата от община Добричка -Паскалево, Росеново, Царевец и Божурово, протестираха в четвъртък сутринта пред сградата на ВиК Добрич заради постоянно безводие.

Те скандираха „Искаме вода“ и „Оставка“ и носиха плакати с надпис : " В кой век живеем?“ и „В Царевец живеят човеци, а не животни. Нуждаем се от вода!“

Кметът на село Царевец Маргарита Стоянова алармира, че в селото е на сух режим е вече 11 дни. Стана ясно, че около десет са селата, които са засегнати от този проблем и редовно няма налягане на водата.Според управителя на „ВиК“ инж. Петър Калчев вина за ситуацията носи Община Добричка, която е собственик на водопроводната мрежа по селата, която не е рехабилитирана и е много амортизирана.

Той обясни, че на оперативка на дружеството вчера е наредил на началника на района да реши проблема в срок от 14 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини