Председателството на Съвета на ЕС е възможност за България да бъде европейски лидер

"Председателството на Съвета на ЕС е възможност за България да покаже какво може, от какво има нужда и най-вече – да бъде европейски лидер. Това каза за Радио „Фокус“ Бетина Жотева, член на СЕМ, бивш говорител на МВнР и журналист.

По думите й страната ни би могла не само да постави на масата важни за нея приоритети, но и да покаже, че разбира от европейски приоритети и може да ги изведе напред.

„За България са важни IT секторът, културната индустрия, туризмът. Това са изключително приоритетни за нас сектори, които бихме могли да включим в дневния ред на председателството ни. Трябва да бъдем запомнени първо с това, че можем да организираме добре работата на европейските институции, което е базово за всички председатели.

От там нататък как ще представим страната си по времето на председателството зависи не толкова от комуникационната стратегия – разбира се, тя е от огромно значение в случая - но и от възможността да приоритизираме кое е важно за нас, за да го покажем. Целият дипломатически и политически елит на Европа ще посещава София регулярно“, коментира Жотева.

Тя подчерта, че ако се подготвим добре, мандатът ще даде на България възможност да постави всички свои стратегически приоритети в центъра на политическия дневен ред на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини