Влошаване на бизнес климата

Общият показател се понижава с 0,9 пункта, отчете НСИ

Несигурна икономическа среда

Общият показател на бизнес климата се понижава с 0,9 пункта през юли спрямо предходния месец, като осезаема неблагоприятна среда мениджърите регистрират в сектора на услугите, докато в промишлеността и в търговията на дребно остава приблизително на нивото си от юни. Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Най-много облаци над сектора на услугите

Бизнес климатът в сектора на услугите отчита намаление с 5,7 пункта. През последния месец анкетата регистрира засилване на негативното влияние на фактора „конкуренция в бранша”, който измества на второ място фактора „несигурна икономическа среда”. По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Единствено в строителството стопанската конюнктура се подобрява и показателят нараства с 1,3 пункта през юли на месец на база в резултат на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за текущото състояние на предприятията. Анкетата регистрира подобрение на настоящата строителна активност, докато прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес