Бивши допингирани в олимпийските заявки

Международният олимпийски комитет (МОК) спря руските спортисти за някогашни допинг провинения да участват на игрите в Рио, но не и останалия свят. В почти всички големи отбори обаче има „бивши допингирани” спортисти. Ежедневникът „Спорт експрес” избра 20-те най-ярки имена, имали прегрешения в миналото, но които са в заявките за олимпиадата.

Докато целият лекоатлетически тим на Русия бе спрян за Рио, в състава на САЩ са включени спринтьорът Джъстин Гатлин, който има зад гърба си две дисквалификации - за употреба на амфетамини и тестостерони, и Тайсън Гей. Преди 2 г. трикратният световен шампион бе наказан за употреба на анаболи и лишен от сребърния олимпийски медал.

Отборът на Ямайка води лекоатлетите Асафа Паул, Йохан Блейк и Шелиен Фрейзър-Прайс, също минали през наказания за употреба на забранени стимуланти. А Бразилия е заявила плувкинята Етиен Медейрос, в чиято проба е намерен фенотерол. Испанците пък идват с именития колоездач Алехандро Валверде, наказан за нарушаване на допинг правилата. С тима на Иран е щангистът Сохраб Моради, изтърпял дисквалификация за метадон. Китайците са с двама бивши допингирани плувци - Сун Ян и Нин Цзетао, а Швейцария с Мартина Хингис, наказана за кокаин. Италианският фехтовач Андреа Балдини също ще е в Рио, макар че е бил хванат с фуросемид.

„Защо Майкъл Фелпс, който бе наказан заради марихуана, ще плува за САЩ?”, попита олимпийският вицешампион на 100 м бътерфлай Евгений Коротишкин (Русия).

Коментари

Задължително поле