Окончателно: Александър Томов оправдан за Кремиковци и ЦСКА (обзор)

Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно Александър Томов за източването на ЦСКА и "Кремиковци".

Той бе осъден от Софийски градски съд на 9 г. затвор, но апелативният съд върна делото за ново разглеждане. Последваха оправдателни присъди на първа и втора инстанция, потвърдени сега и от третата.

В обвинителния акт се твърдеше, че Томов и трима негови съучастници са нанесли щета от 29 млн. лв., прехвърляйки хвостохранилището и общежитието на "Кремиковци" към завода на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов. Именно с тези пари бе финансирана сделката по закупуването на футболния клуб от Божков през 2007 г.

Освен това според прокурорите Томов и Гарибов изтеглили банков кредит от 3.5 млн. евро, за ЦСКА, но липсват доказателства парите да се използвани за клуба. Това довело до кризата и отнемането на лиценза му.

Съставът на ВКС с председател Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Tеодора Стамболова смята, че "нецелевото разходване на парите , предоставени в кредит на частно дружество, не е обективен признак на престъпление, тъй като кредитът погасен.“Освен това "използваните нестандартни способи за уреждане на търговските отношения не дават основание да се счита, че е извършена престъпна дейност".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право