Австралия пуска Джокович на Australian Open през 2023 г.

Австралийската сапунена опера на Новак Джокович продължава. Тъй като турнирът от Големият шлем навлиза във втората си седмица, отсъствието на номер 1 в световния тенис става все по-актуално. Тази неделя Крейг Тайли, директорът на тенис Австралия, отвори широко вратата за Ноле през следващата година, въпреки че му беше забранено да влиза в страната в продължение на три години след депортирането му . "Мисля, че той ще играе догодина. Все пак той е най-силният играч в света и обича Australian Open", каза президентът на федерацията.

След 11-дневна съдебна битка сърбинът беше изгонен от страната, защото не е ваксиниран срещу Covid-19 и по принцип не може да стъпи на австралийска земя. Въпреки това премиерът Скот Морисън заяви, че „санкцията от 3 години може да бъде намалена, ако възникнат правилните обстоятелства“. Премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс настоя, че Джокович „може да бъде приветстван само ако пристигне ваксиниран“, противно на думите на Тайли. Тайли отрече пред ABC информацията за евентуален иск от Джокович към федерацията с цел обезщетение: "Не. Той няма да ни съди. Говорим и ще говорим отново, но в момента сме фокусирани само върху организирането на това страхотно събитие“.

Тennis Australia няколко пъти се опита да изясни въпроса с националните власти, но променящият се характер на варианта ómicron доведе до това, че „имаше много противоречия в информацията“ по случая "Джокович" .
Всичко започна на 5 януари, когато Новак пристигна на летището в Мелбърн с виза, която му позволи да влезе в страната благодарение на медицинско освобождаване за това, че е бил заразен през последните шест месеца с коронавирус. Според представените от него доказателства това е станало на 16 декември. Граничните власти отмениха визата му и го заплашиха да го експулсират. Докато адвокатите му оспорваха, той бе преместен в Мелбърн в център за задържане на имигранти и бежанци. На 10 януари Ноле беше освободен след пет дни в ареста. Съдия Кели отмени анулирането на визата на сърбина и разпореди незабавното му освобождаване. Джокович отиде направо на тренировка с намерението да играе на Australian Open, но австралийското правителство с решение на министъра на имиграцията Алекс Хоук я отмени.

В последствие станаха известни подробности за някои нередности в документацията на Джокович и самият играч призна грешки като например участие в интервю за L'Equipe, знаейки, че е положителен.

На 15 януари той беше арестуван отново в очакване на ново решение на съда, а на 16 януари австралийският федерален съд отхвърли жалбата на сръбския тенисист и потвърди депортирането му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят