Българските национали ще участват на световните първенства по волейбол за мъже и жени догодина

Българските национални отбори по волейбол за мъже и жени ще бъдат част от Световните първенства по волейбол през 2022 година, съобщи БНТ. Това стана ясно след завършването и на последните континентални шампионати - европейското първенство за мъже и южноамериканският и африканският шампионат за жени.

Според новите правила на световната волейболна федерация за Мондиалите ще се класират домакинът, действащият шампион, всички финалисти от континенталните турнири в предишната година, а останалите места ще бъдат разпределяни според класирането в ранглистата. Така, вече е сигурно, че България ще бъде представяна и при мъжете, и при жените на следващите Световни първенства.

Мъжете хванаха един от последните влакове за Мондиала, който ще се проведе в Русия, тъй като се класираха като 23-ия отбор от общо 24 участници. Зад "лъвовете" остана единствено състава на Китай, а пред нас личат имената на тимове като Катар, Египет, Мексико, Турция и Тунис.

В историята "лъвовете" имат само един пропуснат планетарен шампионат, като това се случва през 1960 година.

При дамите България също намери място по ранкинг, като 15-та позиция на "лъвиците" им гарантира виза за Световното първенство, което ще се проведе в Полша и Нидерландия.

И двата турнира ще се проведат едновременно, като те са планирани за периода 26 август - 11 септември 2022 година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт