Бербатов: Властта не се дава, тя се взима

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов коментира последните събития във футболния съюз. Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" е убеден, че промяната е задължителна и е въпрос на време да се  случи. 

“Нова глава се заформя. Властта не се дава, тя се взима - обяви Берба пред "Дарик". - В случая напълно разбираемо. Обявихме всичко на пресконференцията и няма връщане назад. Няма отстъпление. Революцията трябва да започне. Тези решения се обмислят. Те са взети много преди това, но се чака определен важен момент, в който да действаш. Има недоволство сред феновете, футболната общественост и сред футболните клубове. Ние комуникираме с тях, пишат ни, звънят. Това е доста време. Клубовете спокойно изразяват своята позиция. Виждат се транспаранти на мачовете в подкрепа на промяната. Моят призив към всички клубове е да не се страхуват. Чуваме и знаем как хора обикалят по някакви клубове и обясняват да няма Конгрес. Неща, с които не искам да се занимавам. В момента ситуацията е съвсем друга и трябва да реагираме по друг начин. Да се занимаваме с някакви Марадоновци, Пендовци, които ходят и агитират хората. Хора, които ходят и заплашват клубовете. Аз съм излязъл с лицето си екипа си, всички искаме промяната. Аз и моят екип ще ходим по клубовете да представим идеите си. Ако имат такива сигнали, дайте ги насам. Това са задкулисни неща, които сигурно ги има по цял свят. Във всички аспекти от живота е подобно нещо, но в нашия случай се прекалява с това. Ние ще се опитаме по справедливия начин да вземем властта. Моментът е тук. В живота има знаци, които те бутат в определена посока. Съдбата си знае работата и ето ме тук."

"Определени хора се надяват Конгрес да няма, но нещата вървят по определен начин и може да има. Ние работим по това нещо, скоро ще стане ясно. Трябва да има Конгрес. В момента този, който изпълнява длъжността е такъв до провеждането на Конгрес. В момента се случват тези вписвания и неща, които се опитват да го спрат. Сега, ако съдът каже нещо различно за тяхната жалба, значи се случва нещо, което не е както трябва. Аз ви цитирах, че там са седяли хора и са казали "Дръжте повече време, Конгрес да няма". Ако ще ме бият, да ме бият. Това е футболна битка. Аз съм губил, печелил съм, няма проблем".

"Някои хора, които са там не знаят каква работа да вършат и води до това "отменяне на мачове, ама връщане". Ти гледаш и си казваш "Абе, тези хора знаят ли какво правят". Не го правят нарочно, аз го отдавам на некомпетентност."

"В Устава си пише, че нямат право да направят такова нещо - да няма изпадащи. Те го нарушават, което внася още по-голямо напрежение. Това показва наглостта на някои хора. Обикновеният зрител може би си казва "Ето, те си правят каквото си искат"", продължи Берба.

"Няма лошо всеки клуб да има един глас. Малък, голям клуб. Но в случая, точно тези малки отбори да не е страхуват от агитиране. Ходят и ги събират и им дават, мрежи, топки и се опитват да ги купуват. По този начин ги унижават. За едни топки и потници да ги купят. Това е абсурдно. Взимате си достойнството, идвате на Конгреса и гласувате по съвест. Това е унижение. Клубовете трябва да го спрат. 

"Професионалната лига може да администрира първенството. Това е нещо, което го има в повечето държави. Трябва да се случи и може да се случи. ПФЛ администрира само Купата. Даваш първенството на ПФЛ, събират се президентите на отборите, избират си президент. Делят си приходите от тв правата и всичко е точно. Президентът, който те си избират, ще е част от Изпълкома. Съдийството, треньорската школа също е занемарена. Аз бях там имам "А" лиценз. Видях какви млади момчета има, надъхани. Усетих огорчение в тях "Да, ще вземем лиценз, но сме до там". Тези млади момчета тренират децата ни. Изнесох програма как държавата може да помага на Детско-юношеския футбол, но първо трябва БФС да си подреди всичко.

"Конгрес ще има и ние се готвим за него. Искам всички да са спокойни. Когато има нещо, ще бъде оповестено. Действаме по нашия си план и чакаме отговорът на БФС към писмото на УЕФА и ФИФА. Все още го чакаме. Надявам се да е е случил. Много пъти споделих, че ние имаме контакти с УЕФА И ФИФА знаехме, че ще има нещо подобно. Чакаме да видим какво ще се случи там. Това е важна тема, могат да ни извадят от турнири."

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ