Бивши ръгбисти съдят федерация за увреждане на мозъка

Група бивши играчи от националните отбори по ръгби на Англия, Уелс и Шотландия ще съдят Английската ръгби футболна лига (RFL), че тя не ги е защитила срещу риска от наранявания на главата, съобщи "Ел Мундо Депортиво". Нараняванията на главата, сътресенията и техните потенциални дългосрочни последици за здравето са в полезрението на ръгбито, откакто бивши играчи, обединени в синдикати, заведоха групово дело срещу управителните органи на спорта, включително неговия глобален организатор, Световнотата ръгби организация, твърдейки, че тя не е помогнала за намаляване на рисковете. 

Боби Голдинг, бивш полузащитник на националните отбори на Великобритания и Англия, Майкъл Едуардс, който играеше на крилото в Уелс, и Джейсън Роуч, бивш "краен защитник" на Шотландия, са част от групата на бивши играчи на ръгби лигата, всички на възраст под 60 години, които са завели съдебния иск. 

Лигата заяви, че приема безопасността и благополучието на играчите "много сериозно". „Ръгби футболната лига наскоро се свърза с адвокати, представляващи редица бивши играчи “, се казва в изявление на RFL до Reuters. 

„Ръгби лигата е контактен спорт и въпреки че има елемент на риск във всеки спорт, благосъстоянието на играча винаги е от първостепенно значение. Лигата продължава да подобрява и развива подхода си към сътресенията, оценка на нараняванията на главата, образование, управление и превенция по време на играта", заяви бившият адвокат на играчите, Ричард Бордман от Rylands Law, представляващ около 50 бивши играчи в ръгби лигата, които показват симптоми, свързани с неврологични усложнения. 

Бордман каза, че играчите са решили да предприемат правни действия, за да направят спорта по-безопасен. „Огромното мнозинство от бившите играчи, които представляваме, обичат играта и не искат тя да бъде спирана по никакъв начин. Те просто искат тя да бъде по-безопасна, така че настоящите и бъдещите поколения да не свършат като тях “, каза Бордман.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена