Бръснарски битки на боксов ринг

Бръснари от цяла България се събраха в боксова зала, за да определят най-добрите в бранша. Събитието Барбър батъл се проведе едва за втори път у нас и предизвика голям фурор и сериозен интерес. Боксови ръкавици не бяха нужни. Те бяха заменени от бръснарски ножчета и машинки.

Арена на събитието бе „Фаст Файтинг Академи“ в София. Общо 65 души взеха участие в две различни категории, а стотици изпълниха залата, за да допринесат за доброто настроение. Освен битките, посетителите имаха на разположение татуист, коктейли, бира и вкусна храна. Цели 3 ринга пък бяха необходими, за да може състезанието да се проведе в рамките на деня.

Инициатор и организатор на събитието бе Кирил Москотов, собственик на верига „Хед Хънтърс“. Това бе и едва второ издание на турнира у нас, но и далеч по-мащабно спрямо дебютното през пролетта.

По регламент специална комисия следеше всички правила да бъдат спазвани. В категорията Fast Fade, включваща 4 рунда по 12 души, се гледаше колко плавна е преливката, качеството на преходната зона, контури и стилизация, имаше изисквания към дължината и цвета на моделите.

В категорията Олд скул пък се вземаше под внимание формата и силуета, контурите, стилизацията, забранено бе използването на лак и цветни спрейове, общата визия на модела също бе от основно значение, а времето за работа бе сведено до 50 минути. Това в категорията Fast fade бe половин час, а победител там стана Митко Захариев, следван от Паскал Попов и Мартин Христов. В другата категория триумфира Денис Сюлейман, Екатерина Скляренко остана подгласник, а трети се нареди Найден Славчев.

„Отдавна с моите колеги сме фенове на бръснарската култура и често ходим в чужбина, за да следим тенденциите – обяснява Кирил Москотов. - Самият аз съм от Украйна, но живея в България вече доста време и тук започнах своя бизнес. Гледам какво се случва в другите държави, събирам информация с идеята да мога да я прилагам в България. Обикалял съм месни фризьорски събития, където нивото не е било подобаващо или поне такова, каквото ми се иска. Не се обръща внимание на бръснарската професия, а на някои конкурси има някоя друга категория само. Тези батъли или съревнования са заложени в мъжкия характер. Засега поне силният пол преобладава сериозно в тази индустрия в България, а 95% на бръснарите са мъже. За всеки един от тях състезанието е възможност да покаже себе си. Знаехме, че ще предизвика голям интерес подобен род събитие. Никой не прави нищо за тази култура и решихме, че е време да се промени това. Много ми помогна моят колега и приятел Андрий Догих. Знаехме, че ако ние не го организираме, няма да има такова събитие. Другата причина бе свързана със самите бръснари, които имат нужда да се откъснат от ежедневието в салона. Може би най-важното от всичко обаче бе идеята да се обединим и сплотим, да се запознаем помежду си. Хубаво е да се познават бръснарите, да знаят кой работи в съседния квартал или в другите градове. Да могат да си общуват, защото обединението прави силата. Именно с такива събития културата расте.“

Следващият батъл се очаква да се проведе през пролетта на 2023 година, а очакванията на организаторите са за още по-сериозен интерес. Дотогава победителите ще се радват на статуетките, а останалите ще тренират за по-добро класиране. Голямата победа обаче е за бръснарската култура у нас, чиято общност продължава да расте лавинообразно и да се радва на сериозен интерес.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Head Hunters Barbershop Academy (@headhunters_barber_academy)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес