Bugatti направи суперкола и за Меси

1600 конски сили и брутален дизайн

Суперзвездата на световния футбол Кристиано Роналдо брои 13 милиона евро за единствения екземпляр Bugatti La Voiture Noire. Това е най-скъпо продадената нова кола към днешна дата. Огромният интерес към този уникат провокира Bugatti да създаде още един изключително ексклузивен модел с името Centodieci в малка серия от 10 броя. Ако другият велик футболист на нашето съвремие и автомобилен ценител Лионел Меси изпитва желание да се конкурира с Роналдо на пътя – ето какво му предлага Bugatti.

Всеки от десетте екземпляра Centodieci струва минимум 8 милиона евро без данъци и такси. Този автомобил, както и уникатът La Voiture Noire на Роналдо, технически се базира на Bugatti Chiron. Мощността на 8,0-литровия двигател W16 с четири турбокомпресора е повишена със 100 к.с. от 1500 на 1600 к.с. при 7000 оборота в минута. На една конска сила се пада да задвижва 1,1 кг от теглото на модела.

Чудовищната тяга се предава към четирите колела, а ускорението е по-бързо от това на колите във „Формула 1“. От място за 2,4 секунди се постига скорост 100 км/ч, за 6 секунди – 200 км/ч, а за 13 секунди – 300 км/ч. Максималната скорост е ограничена по електронен път на 380 км/ч, защото двигателят е способен да вдигне над 420 км/ч.

Не само впечатляващата моторизация буди възхищение, но и екстремния дизайн на серията Centodieci. Тя е посветена на първия модерен хиперавтомобил Bugatti EB 110 от края на 80-те години на миналия век. Той е истински „звяр“ с централно разположен двигател V12 с мощност 560 к.с. и задвижване 4х4. Този модел се е сглобявал в Италия до 1995 г. и с него възражда марката Bugatti. Затова името на новата лимитирана серия от 10 екземпляра е италианско – Centodieci.

Огромният двигател зад пътническата клетка е покрит с прозрачно стъкло, както и при EB 100. Прилики има и в малката решетка, както и в ниско наведения към пътя преден капак. Задното крило също е фиксирано за каросерията, като има за задача да увеличава притискателната сила към асфалта. Регулируем е ъгълът на самото крило, което оползотворява въздушния поток от аеродинамично оформената задница. Фаровете за много тесни с интегрирани LED светлини.

По информации на производителя, вече има желаещи купувачи за всички 10 автомобила от серията Centodieci. На пазара на колекционерски коли се очаква цената им бързо да започне да се покачва, затова покупката им се очертава като добра инвестиция. Самият Кристиано Роналдо вече е собственик на два екземпляра Bugatti – на един Veyron и на единствения La Voiture Noire.

Коментари

Задължително поле