COVID-19 ни спря да харчим

През март покупките на храни, напитки и цигари в ЕС са нараснали с 4,7% спрямо февруари.

Ние сме на първо място в ЕС по намаление на оборота в търговията на дребно

Средно за ЕС спадът е с 10%

Българите свиха най-много разходите си заради пандемията спрямо жителите на останалите страни от Европейския съюз. През март у нас, когато бяха предпрети първите мерки срещу разпространението на коронавируса, оборотът в търговията на дребно е намалял с 18,1% спрямо предходния месец, обявиха от Евростат. Това ни поставя на първо място сред страните от ЕС по свиване на разходите. Това вероятно е свързано с факта, че българите бързо реагират на сигнали за предстояща криза и съответно започват да пестят.

През месец март бяха въведени мерки за ограничаване на COVID-19 в повечето страни от ЕС. В резултат оборотът в търговията на дребно в страните-членки намаля средно с 10,4% спрямо предходния месец. След нас по най-бързо свиване на разходите се наредиха Франция (-17,4%) и Люксембург (-16,4%). Топ пет на страните с най-голям спад в търговията на дребно се допълва от Австрия (-15,3%) и Испания (-14,4%). В ЕС има само една страна с минимален ръст на потреблението през март спрямо февруари и това е Ирландия (+0,1%).

Общо за страните от ЕС през март най-голям спад е регистрират в продажбите на дрехи, обувки и текстилни изделия - с 40%. Причината за това е както затварянето на магазини в редица страни, което беше част от мерките срещу разпространението на коронавируса, така и факта, че новите дрехи и обувки са стоки, от които човек най-лесно може да се лиши по време на криза, когато не е ясно дали следващия месец ще има работа.

При търговията на дребно с електрически уреди и мебели намалението средно за страните от ЕС е с 16%. Общият спад в продажбите на нехранителни стоки е с 21,3%. А търговията с горива е отбелязала намаление с 19,3%. Но покупките на храни, напитки и цигари са нараснали с 4,7%.

Спадът на потреблението е причината за икономическата рецесия, в която влезе както ЕС, така и повечето страни по света. Сега възстановяването на икономиката на България, а и на останалите страни зависи основно от това кога доверието на потребителите ще се възстанови, така че да започнат да харчат, колкото преди пандемията.

В България оборотът в търговията на дребно през март е намалял с 14,6% спрямо същия месец на миналата година, показват данните на Евростат. При свиването на пазаруването на годишна база ние влизаме в топ три сред страните от ЕС. Повече от нас са ограничили потреблението само във Франция (-16%) и Словения (-15,1%). Същевременно през март все още има редица страни с ръст на потреблението на годишна база като например Унгария (+3,5%), Румъния (+3,1%) и Ирландия (+3%).

 

Заплатите ще нарастват

Прогнозират дълбока рецесия

Очакванията на Брюксел са за 7,2% спад на икономиката

] Очакванията на ЕС са инфлация у нас да се понижи до 1,1% през 2020 г. и да остане на това равнище и догодина.
Очакванията на ЕС са инфлация у нас да се понижи до 1,1% през 2020 г. и да остане на това равнище и догодина.

Спад на българската икономика със 7,2% през 2020 г. и възстановяване на Брутния вътрешен продукт (БВП) с 6% догодина прогнозират от Европейската комисия (ЕК). Въпреки предприетите мерки в страните членки тази година в икономиката на ЕС ще се наблюдава рецесия от историческа величина. Това е записано в пролетната прогноза на ЕК. За целия ЕС се очаква свиване на икономиката със 7,5% тази година и растеж от 6,1% през 2021 г.

Силата на българската икономика преди Covid-19 би трябвало да помогне на страната да се възстанови от икономическото сътресение, предизвикано от пандемията, посочва ЕК.

Възстановяване на икономическата активност се очаква през втората половина на 2020 г. с постепенното премахване на ограничителните мерки. Очаква се вътрешното търсене да укрепне още през третото тримесечие и да продължи да расте през четвъртото, пише в документа.

Европейската комисия отбелязва, че безработицата се увеличава, въпреки че правителствената подкрепа смекчава удара върху пазара на труда. За тази година очакванията са безработицата да достигне 7%, а през 2021 г. да се понижи до 5,8%. Според ЕК най-много работни места ще бъдат загубени в сектора на услугите. Заплатите обаче ще продължат да растат - с 3,5% през 2020 г. и с 2,25% през 2021 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика