COVID-19 убива повече мъже

Средната продължителност на живота намаля с година и половина заради пандемията, а мъжете са по-засегнати от COVID-19, показват данни на Евростат.

Пандемията съкрати живота ни с година и половина

Животът ни е най-кратък

Пандемията съкрати средната продължителност на живота ни с година и половина, показват данни на Евростат. След избухването на пандемията от COVID-19 средната продължителност на живота е намаляла в повечето страни от ЕС. Така беше нарушена тенденцията от последното десетилетие за удължаване на живота на хората, посочват от Евростат.

Най-големият спад на средната продължителност на живота е в Испания - с 1,6 години в сравнение с 2019 г. България е на второ място със съкращаване на живота с 1,5 години, а след нас са Литва, Полша и Румъния (всички със спад от 1,4 години). Средната продължителност на живота в България вече е 73,6 години и е най-малката в ЕС. За сравнение, в Испания е 82,4 г.

Мъжете са малко по-засегнати от COVID-19 в повечето страни от ЕС, посочват от Евростат. Най-голямо е намалението на продължителността на живота на мъжете в България (-1,7 години), Латвия и Полша (по -1,5 години), както и в Испания и Румъния (по -1,4 години).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България