Детелин Баялцалиев: Съдиите имат достатъчно техника и не можем да спорим за решенията им на световното

Съдиите разполагат с техника и камери и не можем да спорим за техните решения. Това заяви бившият международен рефер Детелин Баялцалиев в интервю за БНР по повод на множеството отменени голове заради засади и други съдийски решения на световното първенство по футбол в Катар.

За трите отменените попадения на сензационно завършилата среща Аржентина – Саудитска Арабия 1:2, в които при един от случаите имаше отчетена пасивна засада, а в друг – изпъкнала ръка, но не и тяло в засада, той обясни: „За да бъде футболист в засада, трябва да бъде изпълнено едно от трите условия, като третото е той да влияе на съперник и затова беше отсъдена засада. А и е много важно коя част от тялото ти е в засада при видеопрегледа.“

За неотсъдената дузпа в края на мача Дания – Тунис 0:0 в полза на Червения динамит, когато имаше игра с ръка, но след рикошет в тяло, коментира: „Все още се взима предвид, че когато има рикошет, играчът не играе умилено с ръка и че той остава изненадан. Но аз мисля, че специално в тази ситуация дузпа не бе отсъдена, защото преди това съдиите видяха нарушение заради избутване на нападател на Дания.

Дали жените ще се справят в съдийската професия, след като физиката остава фактор на терена, той коментира така: „Физиката остава от значение в съвременния футбол, който е агресивен и бърз, но жените са старателни и не съм чул да има големи оплаквания от тях. Все още тяхното присъствие е експериментално, но те се справят.“

Не заслужават ли вече българските съдии реабилитация от ФИФА - мина доста време от онзи скандал през 1986 г. с Божията ръка на Марадона и злощастния ни страничен рефер Богдан Дочев, Баялцалиев отрече това твърдение: „Не мисля, че те са наказани. Причината те да не са на големи форуми е в тях и в тези, които ги подбират и ръководят“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт