EС си иска 60 млрд. евро за Брекзит, Островът настоява за тройно по-малка сума

Както в много разводи, така и този между ЕС и Великобритания може да се превърне в грозна караница за пари, коментира АФП.

Брюксел настоява Лондон да оправи сметката за напускане преди каквито и да е дискусии, но Обединеното кралство настоява и за едновременни разговори за бъдещите дискусии. Евросъюзът иска Великобритания да изпълни финансовите си ангажименти към бюджета на ЕС, които са направени по-рано, но още не са изплатени.

“Когато страна напуска съюза, няма никакво наказание. Но има цена, която трябва да се плати. Малко или много трябва да си оправим сметките”, каза главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

Според изчисления на ЕК сметката на Великобритания е около 60 млрд. евро. “Някъде толкова”, потвърди и шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер. “Но по-важното е да изчислим научно в какъв размер са ангажиментите и след това да видим каква е сметката”, допълва той.

Според запознати двете страни вероятно ще съгласуват формула, която да установи колко пари дължи Великобритания, вместо да бъде обявена точна сума.

От своя страна британски официални лица пресметнаха, че дължимата сума е около 20 млрд. евро.

Коментари

Задължително поле