€10 млрд. за пътища дава ЕС (обзор)

Парите са за магистрали и жп линии на Балканите

За Западните Балкани няма план Б, подчерта Туск

“Направих предложение за 10 млрд. евро европейско финансиране за изграждане на магистрали, железопътни и енергийни трасета, за изграждане на дигитална инфраструктура в региона”. Това съобщи на пресконференция в НДК председателят на Европарламента Антонио Таяни.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани събра в София лидерите на 28-те страни от ЕС с премиери и президенти на 6-те държави от Западните Балкани.

“Европа ще успее заедно, лист хартия да не може да мине между нас”, цитира канцлера Ангела Меркел министър-председателят Бойко Борисов на заключителната пресконференция. Той заедно с шефа на Европейския съвет Доналд Туск бе домакин на историческата среща. В подобен формат лидери не са се събирали от 2003 г.

“Говорихме честно, от сърце и без лицемерие”, отчете Борисов. Той подчерта, че Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Тереза Мей са дошли заедно за форума по Моста на влюбените до НДК.

“Ако Западните Балкани олицетворяват една страна, тя ще е по БВП 96 мрлд. евро, това БВП е колкото на държавата Словакия. Сиреч, да приемем все едно икономика, колкото Словакия, с население по-малко от Румъния - е, това ли плаши ЕС, това ли са големите страхове?

Не е ли по-добре тези хора са в преговори с ЕС, или да оставим другите геостратегически играчи да дойдат и да инвестират немалкото си влияние, което имат”, намекна за Турция и Русия българският премиер.

“За Западните Балкани няма план Б, освен в ЕС”, съгласи се Доналд Туск и допълни, че не говори “за бърза писта”. Той призна, че на Стария континент съществува скептицизъм по темата.

След разговорите бе обявена Софийската програма за Западните Балкани, в която да са включени всички инфраструктурни проекти със срокове и финансиране. Според предварителни изчисления всички проекти са на стойност 30 млрд. евро. Част от финансирането ще е през европейския бюджет, а друга през заеми от Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Заемите пък щели да се връщат от такси за ползване на инфраструктурата като тол такси за магистралите.

Лидерите на ЕС отново се ангажираха да сплотят държавите от Западните Балкани и да ги доближат до съюза, говорейки единствено за “европейска перспектива”.

В Декларацията “София”, приета след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, се посочва, че ръководителите на ЕС и държавите членки споделят ангажимента на Западните Балкани към “европейските ценности и принципи, към визията за силна, стабилна и обединена Европа”.

ЕС се ангажира да засили помощта за Западните Балкани за постигане на съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи, пише още в документа.

Като приоритети в отношенията между ЕС и държавите от Западните Балкани се посочват цифровата икономика, борбата с климатичните промени, енергийната сигурност чрез диверсифициране на източниците и маршрутите, специални възможности за младите хора и други.

След срещата България и Сърбия подписаха договор за газовата връзка между двете страни.Бе подписан и меморандум за разбирателство между Сърбия и Европейската инвестиционна банка.

 

Президентът Еманюил Макрон в отговор на “Труд”:

Франция иска България в Еврозоната

Отлична организация по всички теми

Биляна Веселинова, ТРУД

България изпълнява критериите за членство в Еврозоната и е готова за ЕРМ 2, Франция желае България да може да се присъедини към ЕРМ 2, а с това едновременно тя да може да влезе и в Банковия съюз, което ще даде възможност да се наблюдава отлично банковата система на България. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в отговор на “Труд” на специална пресконференция след лидерската среща в НДК. Бих се радвал да осъществим напредък близките седмици, посочи още Макрон. Малко по-рано пред “Труд” премиерът Бойко Борисов отбеляза лаконично, че с лидерите на Германия и Франция са коментирани “важни за страната ни теми като Еврозоната. Припомняме, че към настоящият момент България се намира в етапа на въвеждането на обменно валутният механизъм, ERM II, който се нарича Чакалня към еврото. От Брюксел обаче нееднократно вече отбелязват положителното развитие на основните макроикономически, фискални и финансови индикатори на България. А правителството ни заяви готовност за присъединяване на страната към еврозоната.

Искам да застанем зад един силен Европейски съюз – това е сентенцията от разговорите ни в София, посочи още Макрон. Той благодари на отличната организация на българското европредседателство, както и лично на премиера Бойко Борисов за поставените теми пред европейските лидери. “Доказателство за това е точно работата по темата за Западни Балкани, на път сме да финализираме въпроси с миграционната политика, както и с Еврозоната”, посочи още френският президент.

 

Гостите писаха върху масата

Слагат посланията в рамки

Масата, на която европейските лидери оставиха посланията си в края на работната вечеря в сряда ще бъде разглобена. Тя бе направена от плоскости от реборд (материал на базата на рециклиран картон). Посланията високите гости предстои да бъдат рамкирани и изложени в експозиция, посветена на българското председателство.

Премиерът Бойко Божрисов написа: “За успеха ни”, канцлерът Ангела Меркел отправи пожелание на кирилица “Сичко наи-хубаго”, Макрон драсна “Bлагодаря!”, а Юнкер ни приветства със сърчица, останалите вижте в галерията ни!

Пpeмиepът ни, кaтo дoмaкин, пocpeщнa гостите и ги нacтaни oкoлo кapтoнeнaтa мaca, нa кoятo eвpoлидepитe oбcъдиxa мeждyнapoднaтa oбcтaнoвкa (aмepикaнcкитe митa, Иpaнcкaтa ядpeнa cдeлкa, Бaлкaнитe.

Гостите похапнаха три вида салати caлaти – Шoпcкa, Cнeжaнкa и Зeлeнa, опитаха бaницa c тpюфeл, бoб, лeщa и тepинa oт дpoб и яpeшкo poлe c пpecни кapтoфи, cиpeнe и гopcки гъби.

 

Музикантите от БНР посвириха пред НДК

Тирове и автобуси излязоха на протест

Превозвачите се обявиха против т. нар. закон “Макрон”

С лозунги “Има ли място за нашия бизнес в ЕС”, “Европа на две скорости = на заден ход за България” и “Транспортен пакет 1 и 2=Exit, превозвачи от цялата страна излязоха на национален протест на столичния булевард “Цариградско шосе”.

Те се обявиха против т. нар. закон “Макрон”, който ги задължава на 3 седмици да почиват у дома за 45 часа, както и вместо в кабините на камионите, да нощуват в хотели.

Според тях тези рестриктивни мерки, ще доведат до фалит, както на международния транспорт, така и на автобусния. В София по дължината на бул. “Цариградско шосе” наредиха над 100 камиона и над 60 автобуса.

В 13 ч. тръгна шествие от площад “Македония” към НДК, а целта на протеста бе европейските лидери, които са в София да ги видят и чуят техните искания, и да не допускат транспортният бизнес в България да бъде унищожен.

Музикалните състави на БНР пък се събраха край Войнишкия мемориал пред НДК и съобщиха, че продължават протестните си действия с митинг-концерт. Протестът е с искане за увеличение на възнагражденията.

Коментари

Задължително поле