ЕБВР подкрепи „Евроинс“ в Румъния, поръча независим доклад на  международен консултант

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е миноритарен собственик в „Евроинс Иншурънс Груп“, е наела международна консултантска агенция спешно, до края на март, да изготви независим доклад на платежоспособността на „Евроинс“ в Румъния. Новината идва на фона твърдения на анонимни източници в румънската преса, че българският застраховател не отговаря на изискванията по закон.

ЕБВР е акционер с 10% участие в застрахователното дружество на „Еврохолд“. Базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие е международна финансова институция, предназначена да насърчава прехода към открита пазарно-ориентирана икономика и да подкрепя частното и предприемаческото развитие в Централна и Източна Европа, Централна Азия, Южното и Източното Средиземноморие. Оперира в 27 държави, включително България и Румъния. ЕБВР е важен стратегически партньор на ЕС с акционерен капитал в различни компании на стойност над 30 млрд. евро.

Самите „Еврохолд“, собственикът на „Евроинс“, публикуваха преди дни финансовия си отчет за 2022 г., в който са отчетени над 6.3 млрд. лв. приходи и 286 млн. лв. оперативна печалба.

ЕБВР информират още румънските институции, че подкрепят мениджмънта на „Евроинс“ в решението да намали планирано пазарния си дял в автомобилното застраховане в страната под 25%.

„ЕБВР беше уверена от страна на мениджмънта на групата „Евроинс“, че подкрепят работата на международния одитор. Целта ни е да извършим пълна оценка в рамките на март 2023 г. и ще се радваме да споделим резултатите с вас, когато са финализирани проверките“, се казва още в писмото на Шарлот Руе, управляващ директор за Централна и Югоизточна Европа на ЕВБР, цитирано от Profit.ro.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес