ФИФА започна разследване срещу сърбите, те мълчат за антикосовското знаме в съблекалнята си на мача с Бразилия

Сръбският национален отбор по футбол е разследван от ФИФА заради знамето "Няма капитулация", което националите на страната закачиха в съблекалнята преди мача с Бразилия и на което Косово и Метохия са изобразени в цветовете на сръбското знаме. 

В мача срещу Бразилия "орлите" бяха победени с 0:2. Между местата, на които са стояли сръбските национали Милош Велкович и Андрия Живкович, имаше антикосовско знаме с надпис "Няма капитулация", което сръбските фенове често показват на спортни събития. Това беше разбрано от ФИФА като нарушение на правилата, поради което от централата задействаха процедурата по разследването.

Лидерите на Косово поискаха реакция от ФИФА по повод на дипломатическия скандал и искането им бе удовлетворено, съобщи една от най-големите агенции в света Ройтерс.

Наказанието за "орлите" най-вероятно ще е финансово или под формата на предупреждение.

Пресконференцията на сръбския национален отбор, на която присъстваха Марко Груич и Неманя Максимович преди мача Камерун, беше посетена и от чуждестранни журналисти, като един от тях, който работи за агенция Асошиейтед прес, попита за появилия се флаг в сръбската съблекалня на първия мач на тима на световното в Катар с надпис "Няма капитулация". Това знаме раздразни албанците от Косово, които протестираха в социалните мрежи, а журналистът искаше да попита Груич откъде идва знамето в съблекалнята.

Можете ли да ни кажете откъде е това знаме в съблекалнята преди мача с Бразилия? - попита журналистът, но отговорът беше даден от Милан Вукович, PR на сръбската футболна федерация.

- Няма да отговорим на този въпрос. На тази конференция говорим само за мача с Камерун. - каза PR-ът, цитиран от вестник "Телеграф".
- Значи нямате отговор на това? - упорит беше журналистът.

- На тази конференция говорим само за футбол. Благодаря - обяви и Вукович и сложи край на тази тема.

В същото време стана ясен текстът на жалбата на Косово до ФИФА: "Докато Европа и светът са изправени пред криза, толкова голяма, колкото непровокираната агресия на Русия в Украйна, толкова голямо състезание като Световната купа трябва да бъде място, където мирът трябва да преобладава, а не да се използва за разпалване на омраза между нациите. Косово е независима и демократична държава с максимално зачитане на човешките права, призната от най-мощните държави в света и ще продължи своя път независимо от подобни провокации. Ние обаче не приемаме това да мине с мълчание, затова молим ФИФА да прилага стриктно правилата си и да накаже Футболния съюз на Сърбия за това агресивно послание - се казва в изявлението на Футболния съюз на Косово.

Олимпийският комитет на Косово също обвини Сърбия в разпространение на ксенофобия и омраза и попита сръбските футболисти как са се осмелили да закачат такова знаме в съблекалнята.

- Олимпийският комитет на Косово очакваше с голямо безпокойство следващия ход на Сърбия, която отново се държи срамно в дейността си в сферата на политиката и спорта. Този път жестът идва не само от феновете, но и от сръбския футболен отбор на най-голямото футболно събитие Световното първенство, което се играе в Катар. Ръководителите на футболната асоциация разрешиха знамето, изобразяващо картата на "Република Косово" в цветовете на сръбското знаме, както и посланието на омразата да бъдат в съблекалнята преди, по време и след мача с Бразилия. Срамно е как лидерите на ФСС допуснаха такива ксенофобски и геноцидни послания на омраза срещу страна, която има равни права в Международния олимпийски комитет, ФИФА и УЕФА - се посочва в изявлението. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят