Георги Глушков сам предлагал на Тити Папазов да се кандидатира за президент на баскетболната федерация

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че решението за налагането на санкция на Левски от три служебни загуби заради участието на Йордан Минчев в първите три полуфинални срещи с Балкан без необходимия документ – т.нар. „letter of clearance“ е обсъдено с него от мениджъра на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) Сандра Велчева-Хънт.

„Решението е консултирано с мен и аз съм го подкрепил. В момента, в който е взето това решение, аз не съм имал по-добро предложение – законосъобразно и справедливо, когато пристигнах на Генералната асамблея на ФИБА Европа във Вилнюс и унгарският представител ми зададе въпрос как е възможно да допуснем състезател да играе без разрешение“, обясни Глушков и добави, че унгарецът е казал, че не е искал да се свързва с ФИБА, а първо да разговаря с българските представители.

„До преди три години системата беше съвсем различна. БФБаскетбол пращаше искане до съответната федерация и те трябваше да ни отговорят. Случваше се често в последните дни на картотеките ние да се обаждаме на колеги. Системата е тотално различна в момента и тези неща не зависят от нас. Лигата е орган, който се самоуправлява и самоконтролира. Изказах мнение, че може да се помисли за по-добро решение – съвместимост с нормативните документи и интереса на баскетбола“, коментира Георги Глушков, цитиран от БНР.

„Това, че правилата сме ги направили по нашенски, това е така. Исках да има Общо събрание на лигата и членовете да бъдат съпричастни с изготвянето на нормативните документи. Може би документите ни не са на ниво на испанската лига. Много ми се искаше да бяхме по-напред и в този случай. Много ми тежи, но в този случай нямаме решение, което да удовлетвори и наредбите, и справедливостта“, добави той.

За намерението на Константин Папазов да се кандидатира за президент на федерацията, Георги Глушков заяви: „Не знам дали това ще се случи. Надявам се да е така. Нямам забележки към това негово искане. Ние сме демократична федерация и сме го показвали винаги. Не виждам нищо лошо един човек да иска да се кандидатира. Никакъв проблем от моя гледна точка.“

Попитан дали е вярно, че е предлагал на Папазов да се кандидатира за президент, Глушков отговори: „Предлагал съм му, да. И не само на него, а още на двама души. Не си спомням с какви аргументи ми отказа.“

Колкото до намерението на Сандра Велчева да поиска освобождаването й от поста, Георги Глушков коментира: „Това нейно решение е легитимно, бих казал. И аз бих поискал от Управителния съвет на федерацията същото нещо, когато дойде време. Когато дойде време, бъдете сигурни, че ще го направя.“

„Моделът, който аз предложих, е лигата да бъде самостоятелна. Явно още не сме дорасли. Много ми се искаше управлението на НБЛ да е под контрола на самата лига. До установяването на нарушението се стигна случайно. В момента, в който го разбрахме, реагирахме за няколко часа. Сигурно е имало опция да се замълчи, но шампионатът да завърши нелегално, а по думите на унгарския делегат с него са се свързали от унгарския клуб. Не ми се мисли по този въпрос. Щеше да е уникална трагедия, ако подобно нещо се беше случило. Това е 100 процента сигурно“, каза Глушков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена