Вячеслав Грозни: Имам стратегия за „Левски“, трябва „синя“ кръв

С Наско Сираков можем да спечелим титлата, твърди специалистът

Пари мога да изкарам в Азия, но „Левски“ е в сърцето ми

Задължително е да има спортен директор

Вячеслав Грозни е добре познато име у нас. Води „Левски“ в едни от най-силните години на клуба. Кариерата му преминава през клубове като „Спартак“ (Москва), „Днипро“, „Терек“. Сега отново е сред опциите за треньор на „сините“, макар че фаворит е сърбинът Славиша Стоянович. Украинският спец е представляване от своя мениджър Мирчо Димитров, направил куп гръмки трансфери на футболисти и треньори в последните години..

- Здравейте, г-н Грозни. Къде ви намирам?

- В момента съм в България на почивка. Обичам да идвам тук често. Харесвам тази страна, хората и храната. Честно казано, не искам да ходя на друго място на почивка. На моето семейство също му харесва тук.

- Вярно ли е, че сте един от вариантите за треньор на „Левски“?

- Да, така е. Не го крия. Имам желание да водя отбора, защото той е в сърцето ми. Бил съм на много места, но обичам „Левски“. Как да ви кажа? Кръвта във вените ми е „синя“. А и вярвам, че могат да се получат нещата.

- Успяхте ли да се срещнете със Спас Русев, собственика на клуба?

- Не съм говорил лично със Спас Русев, но той е запознат с кандидатурата ми.

- А вие имате ли готова стратегия, която да предложите на Русев?

- Имам, да. Готов съм с пълна информация, която да предоставя на собственика. Някои неща трябва да се променят кардинално. Не може да се привличат посредствени играчи. Не искам да говоря нищо за селекцията, но сами виждате как процедира „Лудогорец“. Клубът не щади пари и взима добри играчи, а за тях трябва средства. Футболът в днешно време го изисква. Освен това щях да залагам на атакуващ футбол, каквато е философията ми. Във всеки един отбор, в който съм работил, съм държал на такъв стил. А и на „Левски“ не му е в ДНК-то да се защитава. Тук е мястото да отворя една голяма скоба – моето желание бе, ако дойда в „Левски“, да взема в клуба левскари, които са готови да дадат всичко за развитието на отбора. Говоря за хора като Наско Сираков, Мишо Вълчев, Божидар Искренов-Гибона. Всички знаят какво представляват те за „Левски“. Все легенди, които носят отбора в сърцето си, а не биха дошли на „Герена“ за пари. Именно от такива специалисти има нужда „Левски“, за да започне отново да печели трофеи. В противен случай клубът взима чужденци, които идват тук заради голямата заплата.

- Споменавате името на Наско Сираков, но разговаряли ли сте с него за завръщане?

- Нямам съмнение, че Наско е готов да работи отново в „Левски“. Излишно е да говорим за работата и резултатите, които е постигал.

- В клуба все още е свободна позицията спортен директор. Необходимо ли е да има човек на нея?

- Задължително е. Такъв човек ще внесе нужната отговорност. Той трябва да предлага вариантите за нов треньор, да прави селекцията, да следи ситуацията в детско-юношеската школа. Кой сега носи тази отговорност в „Левски“? Никой... Всеки отбор има спортен директор. Ако клубът започне да сменя всеки месец треньора, пак ли никой няма да носи отговорността? Същото важи и за селекцията. Да, Спас Русев може да предостави пет варианта за нов треньор, но спортният директор е човекът, който да избере правилната кандидатура. Освен това говорим за специалист в дадена област с необходимите познания, така, както лекарят трябва да бъда лекар, юристът – юрист. Не може и не трябва хора, които нямат нужните познания в дадени области, да взимат важните решения.

- Каква е вашата политика за селекция?

- Не съм привърженик на многото чужденци. Обичам да работи школата и да давам шанс на най-добрите да се изявят в първия отбор. Мисля, че това е най-важното за клуб с традиции като „Левски“. Чужденецът идва за пари, а юношата играе със сърцето си. През годините съм давал път на много млади таланти.

- Познавате ли евентуалния нов треньор Славиша Стоянович?

- Не, не съм го виждал и не го познавам. Ако има резултати, значи е правилното решение. Ако няма – е било грешно. Ясно е.

- Ако не се стигне до споразумение с „Левски“, имате ли други варианти?

- Предложения не липсват. И в момента имам оферта, но желанието ми е да водя „Левски“. Не съм забравил клуба. Виждате, че дори говоря български език. Вярвам, че мога да направя отбора отново шампион. И нека е ясно, че не идвам в „Левски“ за пари, тях мога да ги изкарам и в Азия.

- За последно работихте в „Иртиш“. Каква е причината футболът в Казахстан да се развива в положителна насока?

- Там се влагат много пари. Клубовете разполагат с необходимия бюджет. Виждате какво направи „Астана“ през последните години. Благодарение на работата на Станимир Стоилов, разбира се. „Кайрат“ също има финансови възможности. Просто се влагат нужните средства, за да върви футболът напред. Има и своите трудности като часова разлика в отделните области и големите разстояния. Но е факт, че парите са повече от тези, които се дават в България и Украйна.

- А какво се случва в Украйна?

- Настанаха трудни години. Сега само „Шахтьор“ и „Динамо“ (Киев) имат шампионски амбиции. Другите отбори не разполагат със средствата. Първенството сега е от 12 отбора, а винаги е било с 16. Футболът в момента не е приоритет на държавата. Такъв е животът. И в България не е по-различно. Преди 20 години, когато водих „Левски“, Бургас имаше силен отбор в лицето на „Нефтохимик“. Същото важеше за Кюстендил и Перник, както и за Ловеч. Истината е, че ако искаш добър футбол, трябват пари. Държавата трябва да помага. Давам за пример Китай. Там данъкът за хората, които помагат на футбола, е 4%, а преди беше 28. Има разлика.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ