Huawei представи собствена операционна система Harmony

Снимка: Twitter

Китайската компания "Huawei" представи новата си, базирана на Linux операционна система - Harmony OS. Този ход идва, след като технологичният гигант беше поставен през май "черния списък" на САЩ, което застрашава разрешението в бъдеще да продължава да използва операционната система Android на Google на своите смартфони.

Собствената операционна система на Huawei - HongmengOS, която за по-лесно ще се ползва с името Harmony OS ще бъде с отворен код.

По време на презентация на най-голямата в света технологична конференция в Дунгуан "Huawei" заяви, че нейната операционна система ще използва микрокернел (минимален размер на софтуера, нужен за една ОС), което означава, че всички файлове и системи ще бъдат заключени, тъй като няма "главен ключ" за ht цялостната система, каквито имат Android, Linux и Unix.

Компанията вярва, че нейната ОС може да получи най-високо качествено одобрение от съответните регулаторни органи. Всички приложения за HTML, Linux и Android ще могат да работят в Harmony OS, според "Huawei".

Технологичният гигант смята да създаде и "споделена екосистема“, така че разработчиците да не трябва да адаптират техните Apps приложения към различни устройства, а в замяна това ще става автоматично.

Работата по Harmony OS започна преди две години, като "Huawei" посочи, че първата версия на операционната система ще бъде пусната на 10-и август, а новите версии ще бъдат налични през 2020 и 2021 година.

Операционната система Harmony OS също така позволява съвместимост с изкуствен интелект и може да се използва и на персонални компютри и на други устройства.

Коментари

Задължително поле