И това видяхме...

Историческа нощ изживя българският футбол. И този път, както и през последните 14 години, тя не бе с позитивен отенък. „Лъвовете“ намериха сили да постигнат нещо невиждано, в момент, когато не се очакваше от тях да сътворят каквото и да било. Е, успяха. Родните национали допуснаха загуба с 0:6 от Англия насред стадион „Васил Левски“. Това е най-голямото поражение на „трикольорите“ като домакин в своята 95-годишна история. По ирония на съдбата всичко започна през 1924 година с... 0:6 от Австрия, но като гост. По всичко изглежда, че кръгът е затворен, време е за нещо ново, защото този модел не работи. До момента за най-големи поражения у дома се считаха тези от СССР с 0:4 от 1957 г., както и това от ГДР с 0:4 от 1976 г.

След мача в понеделник светна и последната сигнална лампа по същия начин, както се случва с тези на автомобила. При една такава не е проблем, но когато всичко на таблото мига в червено, вече е очевидно – не можеш да продължиш напред. Поне не с тази кола!

Резултатът е рекорден, а можеше да бъде дори по-чутовен, ако не бяха серията героични спасявания на вратаря Пламен Илиев през втората част. Признаха го както наши, така и техни.

„Англия си вкара головете, можеше резултатът да е двоен“, заключи Кирил Десподов.

На свой ред Крис Уодъл, легендата на „Трите лъва“ и настоящ анализатор допълни по темата: „България е един от най-слабите отбори, които съм гледал. Ако Англия се бе възползвал от своите шансове...нашите момчета имаха много добри възможности, трябваше да победим с 13:0.“

Така след загуба от Корсика в контрола преди време, 2:7 от Япония на турне в Азия, последното място в квалификационната група с Евро 2010 с 5 точки и само една победа, поражение от най-новата членка на УЕФА Косово, треньори, които сами си тръгват в следствие на лошото управление, равенства с джуджетата като Люксембург и Малта, серия от 11 поредни мача без успех, сега дойде и историческото падение. По всичко изглежда, че следва и ново – квалификации без победа. И това не се е случвало. За да го избегнем, трябва да бием Чехия през ноември. Може, но малко вероятно. Към днешна дата България има три точки. През кампанията повече са спечелили сили от ранга на Косово (11), Люксембург (4), Беларус (4), Грузия (5), Северна Македония (11), Албания (12), Казахстан (7), Кипър (10), Финландия (12), Армения (10). С по-малко от нашия скромен актив са само Лихтенщайн (2), Литва (1), Естония (1), Азербайджан (1), Гибралтар (0), Фарьорски о-ви (0), Латвия (0) и Сан Марино (0). Отборите на Андора, Молдова и Малта пък имат същия брой, но и победа.

„И това видяхме“, заключи роден запалянко на път към изхода след последния съдийски сигнал...

Коментари

Задължително поле