Идеята за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е „Атомното събитие на 2020 г.“

Предложението на правителството да възроди идеята за изграждане на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй“ е „Атомното събитие на 2020 г.“. Това показа анкета сред енергийни журналисти в България, в което участва и журналист от в. Труд, проведена от Икона комюникейшънс в периода 13-17 ноември.

Идеята за нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“ получава 24% от гласовете на анкетираните. Само с процент по-малко се нарежда подписването от Росатом меморандум за разбирателство с Фраматом и Дженерал Електрик за изграждане на АЕЦ „Белене“. На трето място по значимост медиите поставят изпратеният от БУЛАТОМ меморандум до правителството и ЕК.

Журналистите гласуваха и за международно събитие в ядрената енергетика за 2020 г. Там най-много гласов събра въвеждането в промишлена експлоатация на единствената плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“. За нея гласуваха 19% от анкетираните. След това събитие се нарежда даденото одобрение от Комисията по ядрено регулиране на САЩ за конструиране на малък модулен реактор, което получи 18% от гласовете.

Председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев категорично заяви, че сигурността на електроенергийната система става чрез базови мощности, които не могат да бъдат заместени от ВЕИ. Според него умишлено се внушава страх от ядрената енергетика,  а тя е по-безопасна от автомобилите и самолетите.

Коментари

Задължително поле