Имаме шанс за златото - Насар, Андреев и Димов ще участват на Игрите в Париж

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта, съобщиха от министерството. Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС. 

Тримата щангисти с олимпийски квоти - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов, ще бъдат напълно обезпечени, тъй като нормативната уредба на ММС позволява целево финансиране на състезатели с визи. Към момента проекти са предоставили клубовете на двама от тримата състезатели. 

Справка от 15 май в НАП показва, че БФВТ има задължения към НАП, а в ММС не е постъпвало споразумение от страна на федерацията за разсрочване или отсрочване на задълженията. 

Към днешна дата не са изплатени и средства в размер на 108 639 лева по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401,31 лева за наеми и консумативи.

В края на 2023 година е назначена проверка за цялостното състояние на БФВТ и на документите за разходване на средства, предоставени от ММС за 2023 година. Към момента е установена неусвоена сума в размер на  86 208,83 лева по предоставените отчети, която също следва да бъде възстановенa.

Въпреки ситуацията с федерацията, 20 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024 година, като предстои подписването на договорите в най-кратък срок. При встъпването си в длъжност министър Георги Глушков очерта сред основните приоритети на ММС подсигуряването на българските спортни клубове и забавянето с разглеждането на проекти вече е преодоляно.

Министерството на младежта и спорта провери информацията, че участието на българските щангисти в Париж е под въпрос заради финансови задължения към международни организации. Със съдействието на министъра на младежта и спорта Георги Глушков вече е подсигурено участието на щангистите ни на Олимпийските игри в Париж.
След разговори между министър Глушков и Асен Христов, председател на Надзорния съвет на „Еврохолд България“ АД, е осигурена сумата от $36 600, която Българска федерация по вдигане на тежести дължи на международната централа. По този начин състезателите с квоти Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат допуснати до участие на най-големия спортен форум. 
Както е известно, задължението на БФВТ беше пречка пред тежкоатлетите ни за изява на Игрите в Париж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт