IN MEMORIAM: Света Екатерина прибра сърцеведа Чирков

Световният кардиохирург издъхна на 82 години във Варна 

Най-голямата радост в живота му си остана семейството

Точно в деня на Света Екатерина дойде вестта за смъртта на проф. Александър Чирков. Личностите символи дори Съдбата изпраща символично и наяве показва отношение. 

Отиде си един истински сърцевед, основоположник на модерната българска школа по кардиохирургия е лекар с международна известност. Той е човекът, направил първата трансплантация на сърце (1986 г.) не само у нас, но и на Балканите. През 2003 г. извършва и първата белодробна трансплантация тук. Създател е на болница „Света Екатерина”.

Смъртта на професор Чирков дойде точно в нашето мрачно време, в което се борим с коварен и непознат вирус, а българската медицина понесе пореден жесток удар. През нощта, около 3,30 ч. на 24 ноември, в хотел във Варна, където живеел, когато е в България, той внезапно се е почувствал зле, вдигнал температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите там, той е починал малко след това, разказа негов приятел. 

Съдбата реши големият лекар да си тръгне по време на пандемията от COVID-19. За нея неотдавна кардиохирургът каза убедено: „Как е възможно толкова много научни институти по света да не могат да разберат какъв е този вирус?! Един вирус може да се манипулира със специални съставки. Всеки вирус иска белтък, това е доказано. С манипулация на този вирус могат да го направят агресивен.“

За професор Чирков могат да се чуят много легенди. Е, като всеки успял българин, коментарите за него винаги са били от “осанна” до “разпни го”. Но познаващите го не биха оборили факта, че кардиохирургът има език като скалпел. Той е човек, който винаги казва какво мисли, и никога не е спестявал на политиците мнението си за тях. Справка: бившите здравни министри Петър Москов и проф. Радослав Гайдарски.

Поне от пет години лекарят пътуваше всеки месец от германския град Фрайбург до Варна. В морската ни столица той консултира и оперира пациенти, дошли от цяла България. Макар и създател и дългогодишен ръководител на болницата “Света Екатерина”, проф. Чирков трябваше да я напусне на 18 юни 2005-а, когато бе скандално уволнен от тогавашния министър на здравеопазването проф. Гайдарски. В началото мисли, че несправедливото му уволнение ще бъде коригирано, но накрая се отказва да се бори. Продава апартамента си в София и прави окончателния избор - Варна.

От няколко години той работеше по изграждането на модерна болница в морския град. Но нещата около изграждането й са трудни.

Александър Чирков е роден в малкото крайдунавско градче Лом на 27 януари 1938 година. Семейството му било заможно, а дядо му изпращал децата си да учат в Германия. Бъдещият кардиохирург има чичовци, които са се образовали там като инженери, а единият бил лекар с клиника в Берлин. Колкото и невероятно да звучи, оказва се, че първата му родственица, която започнала да лекува хората, била прабаба му Лилия. Тя била гъркиня, живеела в Москва, имала клиника и била личен лекар на семейството на големия руски писател Лев Толстой.

Преди да замине през 1966-а за Федерална Германия, д-р Чирков вече е завеждащ отделение по обща хирургия в Белоградчик. В Западен Берлин той завършва при прочутия професор Бюхлер. Първо работи в университета Вестенд, а след това във Франкфурт на Майн и във Фрайбург. И така Германия става негова втора родина. Той бързо придобива немския манталитет и светоусещане. Шест години по-късно, на 34 години, той вече е доцент във Франкфурт. Малко по-късно специализира сърдечна хирургия за бебета и малки деца в Алабама в САЩ. Веднага го канят да създаде клиника за тези операции и в Германия, а през 1984 г. става професор в Университета във Фрайбург. Още по-голямото признание обаче идва от страна на България.

Поканата идва лично от Людмила Живкова, която го издирва през 1978-а. Неин вуйчо е академик Атанас Малеев - шеф на Медицинска академия тогава и зам.-здравен министър, който му предлага да помогне за изграждането на кардиохирургията у нас. Окончателно се завръща в родината през 1984 година, след като подписва с българското правителство договор за разкриване на болница по американски модел за сърдечна хирургия. Затова е награден с орден “Стара планина” I степен лично от Тодор Живков.

Тогава български екипи често посещават Иран, Сирия, Либия и Алжир и оперират сърдечноболни деца. А изграждането на болница “Света Екатерина” не струва нито лев на българския данъкоплатец. Тя е построена със средства, дарени от спонсори в Германия, Холандия, Австрия и САЩ.

Лекарят никога не е крил уважението си към бившия Първи. За него Живков е “истински държавник” - така му казвали и неговите високопоставени немски приятели. Разказвал е как заради него Тато уволнил двама офицери от ДС, които се опитвали да пречат на идеята за модернизация на здравеопазването. Тогава той се запознава и с Георги Йорданов, с когото остават големи приятели.

След промените през 1989-а, проф. Чирков се включва активно в политическия живот у нас. Той става заместник на д-р Петър Дертлиев във възобновената БСДП. Но истински разгневява приятелите си от СДС, когато предлага Георги Йорданов за министър на културата. Ядосва се, че дългоочакваната промяна не се е случила и заради вината на „нас от СДС”.

Няколко пъти той отказва да стане здравен министър. Но заявява, че ако го потърсят за съвет, с радост ще го даде. И ще помага на онези, които мислят като него. Сега българинът е щастлив човек - гордее се с работата си и със семейството си. И продължава да мечтае и да вярва, че Господ е с можещите.

Най-голямата радост в живота му си остана семейството. Той живее заедно с втората си съпруга германката Мариане във Фрайбург повече от 50 години. Любимата му жена обаче се спомина преди по-малко от година и той трудно приживя загубата й. С Мариане имат дъщеря и син - Алесандро работи в ЕК, а Кармен в Сената по образование в Хамбург, които го даряват с тримата прекрасни внуци - Никол, Феликс и Сара. От първата си съпруга – българката Веселина, той има две дъщери и четирима внуци.

Разбирайки за смъртта на баща си, неговият син Алесандро тръгва веднага за България. Твърди се, че световноизвестният професор ще бъде кремиран и погребан в Германия до съпругата си.

Професор Александър Чирков остави и завет на българите: „Усмихнатите и любезните живеят до 15 г. по-дълго от злобните и завистливите.“

Поклон! Мир и покой на светлата душа на проф. Чирков! „Труд“ изказва искрени съболезнования на близките му.

За смъртта на големия лекар

Президентът Румен Радев:

Проф. Чирков ще бъде запомнен с благодарност и обич не само от хората, на които съвестно и неуморно помагаше, но и от цялото българско общество като ярък пример за достойно извървян житейски и професионален път. Той записа името си като пионер в областта на сърдечните трансплантации не само в България, но и на Балканите. Макар и търсен по целия свят, той винаги се завръщаше в родната България 

Премиерът Бойко Борисов:

Няма българин, който да не знае за великия лекар - световноизвестен и признат специалист, създател на модерната школа по кардиохирургия у нас. Огромен е приносът, който проф. Чирков има и със създаването на болница „Св. Екатерина“, в която преди десетилетия въвежда напълно нова философия в професионален и морален план при лечението на болните. Стореното добро никога няма да бъде забравено 

Български лекарски съюз:

С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори.

Коментари

Задължително поле