IT секторът против свободата за касовите апарати

Браншът иска държавата да не се отказва от контрол на оборотите

Много вече са инвестирали в промените

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) настоява държавата да не се отказва от намерението да се подобри контролът върху отчитането на оборотите. Искането на бранша е по повод публикуваните за обществено обсъждане промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), според които финансовото министерство официално се отказва от въвеждането на изисквания за софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО).

В становище, изпратено и до медиите, от БАСКОМ настояват да не се прекъсва диалогът между бизнеса и държавата за модернизиране на данъчната система на страната. От бранша искат да се премине към трансформация на касовите апарати „от хардуерни в софтуерни“ с цел да се осъвремени, дигитализира и усъвършенства процесът по контрол на оборотите без допълнителни разходи за бизнеса.

От IT сектора твърдят, че новите предложения за промени в данъчното законодателство трябва да бъдат прецизирани, да се вземат под внимание в самото начало експертните препоръки на софтуерния сектор и държавата да балансира отношенията между различните субекти, така че крайният резултат да е ефективен за всички и да не пречи, а напротив - да развива реалната конкурентоспособност на българския бизнес.

От БАСКОМ припомнят, че много от компаниите предприеха действия и направиха сериозни инвестиции в съответствие с изискванията в Наредба Н-18 за касовите апарати, които при пълна отмяна на регулациите остават огромни загуби, които бизнесът се налага да покрива в условията на разрастваща се икономическа криза.

„Три години по-късно пред държавата продължава да стои проблемът с контрола върху отчитането на оборотите, респективно върху отчисляването и събираемостта на данъците. Опасяваме се, че заради грешки в подхода може да се направи отстъпление от правилните по своята същност, цели и дух реформи за модернизация и дигитализация на данъчната система“, пише в становището.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика