IT център на BOSCH дава работа на 500 инженери (обзор)

“Българи се връщат от чужбина, за да работят тук, защото страната ни е прекрасно място за живеене”, подчерта министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на центъра на BOSCH.

“Прави се наука, продължава да се изгражда”, заяви премиерът

Германският концерн BOSCH откри в София Тех парк водещ IT глобален софтуерен център на производителите на автомобили.

На официалната церемония премиерът Бойко Борисов изтъкна, че страната ни продължава да привлича чуждестранни инвеститори и припомни, че само преди дни във Варна беше открит център за споделени услуги на белгийската финансова група KBC, където ще бъдат разкрити над 300 нови работни места.

“Усилията дават своите резултати - център след център, висококвалифицирани служители, българи, връщащи се от чужбина, защото България е прекрасно място за живеене”, подчерта министър-председателят. Откриването на BOSCH Инженеринг център в София Тех парк е пример за това, как на територията на София Тех парк се развиват модерни инвестиции: помещава и аутсорсинг центъра на Световната банка, както и че тук ще бъде разположен един от осемте суперкомпютри на ЕС. “Прави се наука, правят се велики неща и продължава да се изгражда. Усилията ни се възнаграждават”, заяви премиерът Борисов.

Той припомни, че неслучайно новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен ни определи един прекрасен ресор в състава на сегашната Комисия: “По-добър ресор не бихме и искали - това е бъдещето - образование, култура, спорт, “Еразъм+”, университети, и това, което вие правите тук”.

Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес. Това от своя страна би могло да бъде повод за привличане на стратегически инвеститори в България.

До 2023 година в центъра ще заработят над 500 високо квалифицирани инженери.

 

Министър-председателят Бойко Борисов:

БСП са като кукувици, чудят се къде да снесат яйчице

“Не се меся в изборите, имаме много работа. Оправят се достатъчно добре. Фандъкова получи от мен 100% право сама да определи листите си и да си проведе кампанията”. Това каза премиерът Бойко Борисов при участието си в предаването “Тази сутрин” на Би Ти Ви.

По думите му битката на вота изобщо не е за София: “Тук е завършена преди да е започнала. Битката е в смесените райони и е с ДПС. Никога не предопределям резултати, не съм оракул. Голямата група е на ГЕРБ, как ще се направи бюджета, ако спечели Манолова? Или мисли, че пак ще подвие опашка - избори бяха, трябваше да говоря някакви неща, а сега да си работим”.

“БСП са като кукувици, чудят се къде да снесат по едно яйчице. Може ли да са партия и да си нямат кандидат в София. Да загубят поне достойно”, подчерта Борисов.

Партиите да оставят прокурорите да избират свободно

“За да е обективен изборът направихме промени в закона, съдийската гилдия да си избира ръководството и прокурорската гилдия да си избира ръководството, за да няма пряко вмешателство на политически партии в този избор. Сега прокурорите са си избрали този кандидат за главен прокурор. Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат, който си преценят”, обясни Борисов.

Милите колеги от Македония - да вземат да се съгласят с нашите историци

Помолих да не ги спираме по пътя за ЕС. Много по-добре е съседът ни да е в НАТО. Аз мога да чета между редовете. Турция се въоръжава с руско оръжие, за да не може натовските системи там да работят. Няма по-сложна от тази ситуация в този регион. Някой като каже: “Ще ни вземат историята”. Коя история ще ни вземат, коя? Милите ми колеги от Македония, да седнат и да се съгласят с нашите учени, за да им помагам”, заяви премиерът.

Не може докторът да получава 50 000 лв., а медицинска сестра - 1000

“За здравеопазване са дадени 2 634 367 лв., когато започнахме да управляваме през 2009 г., през 2019 г. са 5 млрд. на година”, каза министър-председателят. Никога не съм подвеждал медицинските сестри, че ще им увелича заплатите, с огромно уважение се отнасям към лекарите и медицинските сестри. Достатъчно пари, два пъти повече пари са се отпуснали за здравеопазване. 200 млн. лв. ще бъдат преразпределени, че да получават повече заплати.

Не може да отиват Х милиона в една болница, докторът да получава 36 000 или 50 000 лв. заплата, медицинската сестра да получава 1000.

Трябва Министерство на здравеопазването така да направи лимитирането, че Х% да отидат за медицински работници”, каза още той.

Цветанов изговори глупости, които не му правят чест

“Апартаментгейт” ни разби, тежко репутационно ни удари. Г-н Цветанов го нямаше, когато се кандидатирах за кмет, обясни Бойко Борисов. Той допълни: “Да не се надценява моята роля, нито неговата, нито ничия. Обликът на една партия не се прави от един човек. След последните две интервюта, които даде, вече не ми липсва. Не го бях гледал, щадя си нервите и не гледам телевизия. Изговори глупости, които не му правят чест. Дано проектът да му е успешен като на Слави Трифонов, но да не ми дава оценки.

Той много добре знае за какво става въпрос. Не очаквах толкова бързо да говори срещу колегите и партията си. Цвета Караянчева беше възмутена какво е казал за смесените райони. Ако има битка, тя е в смесените райони между ГЕРБ и ДПС.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции