Изнудвали и заплашили с убийство скандален турски продуцент заради филма "Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу"

Продуцентът Мустафа Услу, който е бил в България за снимките на филма „Джобният Херкулес“ за живота на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу, е бил изнудван и заплашван от българския бизнесмен Силвестар Лененов. Двамата са се споразумяли да си помагат по време на заснемането на филма, но Лененов, който получил пари за помощта си след края на снимките, е поискал хонорар за втори път, твърдейки, че трябва да получи още 6 милиона лири от известния продуцент, съобщи сайтът yenicaggazetesi.com.tr.

Според вестник "Сабах" Услу казал, че парите са дадени вече след заснемането. Твърдейки, че не си е прибрал хонорара обаче, Лененов разчитал на още хора и заплашил продуцента. Елданиз Азимов и Ведат Караташ, по прякор „Кобрата“, се обадили на Мустафа Услу и го заплашили със смърт, а мениджърът Хасан Басри Сарикая бил изпратен да вземе парите на Лененов, като само споменал, че Захарий Калашов, известен като най-влиятелното име в подземния свят в Русия, е замесен и продуцентът трябва да се издължи.

Услу се жалва на Главната прокуратура в Истанбул от действията на продуцентите Сарикая, Азимов. Тримата са задържани в рамките на разследването, започнало във връзка с инцидента и преди два дни са изправени пред съда в Истанбул.

Елданиз Азимов, за когото се смята, че е член на руската мафиотска групировка на Захарий Калашов, е арестуван и изпратен в затвора с мотива, че се е опитал да прибере 6 милиона лири от Услу и е извършил престъплението изнудване. Хасан Басри Сарикая и Ведат Караташ са освободени при условие на съдебен контрол. Разследването на инцидента продължава.

Хасан Басри Сарикая, чието изявление беше взето под внимание от съдията, каза по време на процеса: „Мустафа е мой приятел от 25 години. Целта ми беше да му помогна. Ведат стигна до мен. Той дойде с хора на име Елданиз Азимов и Сердар Адак. Той каза, че Мустафа дължал пари. Аз се обадих на Мустафа, защото ми беше приятел. Но тогава научих, че Елданиз е дошъл като пратеник на руската мафия. Не съм заплашвал Мустафа. Исках да му помогна".

Елданиз Азимов също отрече обвиненията и каза: „Аз съм работник. Препратих получената информация. Не съм заплашвал никого“.

Филмът е заснет през 2019 г. и разказва за живота на легендарния българин, който става национална спортна гордост на Турция. "Джобният Херкулес - Наим Сюлейманоглу" разказва житейската история на легендарния щангист, който вписа със златни букви името си в историята на спорта у нас и по света. Животът на Наим Сюлейманоглу, който е на 15 години, когато постави първия си световен рекорд, и който има 7 световни рекорда, 3 златни олимпийски медала, триумф на 6 европейски първенства, 7 световни първенства и много други успехи, е описан в лентата, заснета в Мелбърн, Австралия, България, Турция, Москва, Бразилия, Англия и САЩ. Още преди 2 години продуцентът споделя, че целта му е филмът да бие националния рекорд по брой зрители от 4.5 млн. души. Лентата е съпътствана от множество скандали, като този за съдебно дело от страна на наследниците на Сюлейманоглу. Преди година бе взето решение по делото, заведено от двете дъщери на легендарния щангист Сезин и Есин Сюлейманоглу срещу филма. Според вестник "Гюнайдън" Азиз Демир, адвокатът на двете сестри и братът на Сюлейманоглу Мухарем и неговата продуцентска компания Digital Production House Advertising филм бил подписан договор за филм между Индустриалната компания и продуцента Мустафа Услу, че филмът ще бъде показан в кината и че само Мухарем Сюлейманоглу ще получи пари от това. Адвокатката обяви тогава: „Животът на Наим Сюлейманоглу не може да бъде превърнат в източник на доходи чрез правене на филм".

Съдът обаче отхвърли исканията на сестрите за спиране на прожекцията с мотива, че доказателствата са недостатъчни.

Заплахата за убийство и изнудване на продуцента на фима сега не е единствената в живота му, като той често се забърква в скандли и след това води дела срещу нарочените за замесени в тях. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена