Как гласуваха мъжете и жените на тези избори?

В България половото съотношение е 1053 жени за всеки 1,000 мъже, което е типично разпределение за повечето общества по света. Мъжете и жените се делят почти по равно когато няма особени външни фактори като в Китай или Русия, с малка - около 1-2% разлика в полза на жените. Такова е и съотношението сред гласувалите за повечето партии в България - между 1% и 3% разлика в полза на жените, както е в населението. Няколко партии, обаче, се открояват с много по-големи разлики в едната или другата посока. Тоест с отличаващ се няколко пъти над стандартната разлика "мъжки" или "женски" вот. Това са:

Женските електорати:

Мутри вън! - 35% мъже и 65% жени

Възраждане - 41% мъже и 59% жени

Демократична България - 43% мъже и 57% жени

Мъжките електорати: 

БНО - 61% мъже и 39% жени

ДПС - 58% мъже и 42% жени

ВМРО - 53% мъже и 47% жени.

На какво биха могли да се дължат тези разлики? Отвъд пожелателните приказки за равенство между половоте и как хората са преди всичко индивиди политологията и статистиката отдавна са отчели ясно разделение между мъжете и жените в политическите и социални предпочитания. Женският вот на Запад и в САЩ, например, е основата на всички либерални и прогресивни партии, като върху него се носят и демократическата партия в САЩ, и лейбъристите във Великобритания, и социалистите във Франция и Скандинавия.

От друга страна пък мъжете статистически гравират към консервативни, реакционни и патриотични формации и социални каузи. Електорални разбивки показват, че ако само мъжете гласуваха в САЩ, то републиканците де факто нямаше да имат изгубен щат, и обратното - само женски електорат би дал тотална победа на демократите.

България следва подобно разделение. Женските водещи лица на коалицията "Мутри вън!" Мая Манолова и Татяна Дончева очевидно са донесли силно непропорционален женски вот, като освен жени те бяха също така позиционирани в социалното пространство (и двете бяха социалистки, Мая беше Омбудсман с кауза около майките на деца с увреждания).

Демократична България следва плътно развитието на либералните партии на Запад с абсолютно същата демографска тенденция - големите градове, високото образование и женския вот. Тук изненадата е най-малка и тенденцията пълно копие на тези на Запад.

Възраждане е голямата изненада, тъй като те се считаха за националистическа партия, което по принцип отблъсква женския вот и привилича повече мъже. Изгежда, обаче, самият им електорат по-скоро ги възприема като русофилска, отколкото като националистическа партия, тъй като русофилията в България също е статистически застъпена по-силно сред жени, при това на средна възраст.

При "мъжките" партии отговорите са по-очевидни. Към електората на БНО се присъединяват и агитките около някои футболните клубове. Този на ДПС е традиционно консервативен и патриархален, бидейки концетриран сред селата и малките градове. ВМРО пък следват класическото разделение национализмът да привлича повече мъже, отколкото жени.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения