Как се решава мачът във виртуалните спортове?

Виртуалните спортове, макар и да звучат като дисциплина, която сякаш идва от бъдещето, практически са доста стара дисциплина. В края на 70-те години на миналия век група програмисти пишат програма, която независимо от всичко да работи самостоятелно и да провежда спортен турнир, като след всяка среща предоставя крайния резултат. Противно на очакванията, първият виртуален спорт не е футбол, а бейзбол. В течение на времето ще открием, че букмейкъри като ефбет също ги интегрираха в своята платформа, като може да научете повече за възможностите, които се предлагат и най-важното е, че дори и да сме скептично настроени, мнозина започнаха да поставят своите спортни прогнози в тази секция. В следващите редове ще се опитаме да внесем малко повече яснота върху тази идея и защо става все по-популярна.

С развиването на компютрите, почитателите на спорта получиха нещо повече – красива графика, плавна анимация и поведение, което бързо ще направи една точна препратка към останалите дисциплини. Освен това не трябва да се изненадваме и от фактите, спортните запалянковци са готови да направят прогноза на абсолютно всичко, то виртуалните спортове са една много добра възможност.

Ще открием, че освен симулации на футбол, можем да  попаднем на тенис, конни надбягвания, баскетбол, гонки с кучета и много други. Практически не е особено трудно да се направи симулация на даден спорт, след като технологията го позволява, а ако прекарате няколко минути в гледането на една среща, трудно бихте могли да откриете разлика. По-интересно е как се определя самият победител във всяка една среща.

Нека започнем от факта, че докато за анимацията и графиката отговаря един специален алгоритъм, който трябва да изпипва всичко, то крайният резултат се определя от така наречения генератор на случайни числа. Виждали сте много такива, зарът е точно такова предложение. Разбира се, в електронна среда няма как да се ангажират хора, които да хвърлят зарове по цял ден, затова се залага на програма. Тази конкретно изумява дори математици на световно ниво, защото дори те не могат да разберат логиката, с която се подава серията от числа. Генераторът се използва пълния си потенциал за редица казино игри, следователно и тук показва успехи.

Нека видим и как работи. Нека си представим, че гледаме виртуален футбол, като имайте предвид, че принципът на работа е един и същи за всички други спортове. Единият отбор е по-силен, другият е по-слаб. Както например бихме забелязали при една среща  между Манчестър Юнайтед и Фулъм например. Манчестър Юнайтед получава числова стойност от 1 до 13, докато Фулъм получава числата от 14 до 20.

Имайте предвид, че това е пример, стойностите могат да бъдат много и най-различни, всичко зависи от самото студио, което създава въпросният виртуален спорт. При старт на играта, генераторът започва да пуска серия от случайни числа. Съответно, когато даде числото 10, това е точка за Юнайтед, а когато следващото число е 17, това е точка за Фулъм. Победителят ще е този отбор, който първи достигне 100 точки. Имайки предвид факта, че говорим за случайни числа, крайният резултат често може да ни изненада, както се случва в реалните дисциплини.

Ако имаме повече участници, както се случва в конните надбягвания, тогава коефициентът се разпределя на всеки състезател, но генераторът продължава да извършва едно и също действие. Ако обърнете внимание на програмния език, той е толкова семпъл, че няма място за манипулация или каквото и да било намеса. Никой не може да ви каже какво ще е точно настроението на генератора и какво ще реши да направи. Не го виждаме, поради простата причина, че не е нещо впечатляващо, дизайнерите предпочитат да ни показват красива графика и самото спортно събитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове