Китай ще цензурира и депортира спортисти, които не спазват местните правила

След като организацията, която се занимава с правата на човека, изрази загриженост за атлетите, които ще се състезават в Пекин и ги призова да се въздържат от коментар, но и показа съмнения относно поверителността на данните на състезателите, които трябва да бъдат въведени в задължителното мобилно приложение, организационният комитет на Олимпиадата в Пекин обяви, че ще депортира всеки, нарушил тези правила. На пресконференция Ян Шу, заместник-директор по международни отношения на Организационния комитет в Пекин, каза, че спортистите могат да бъдат изправени пред отнемане на акредитация или други „определени наказания“.
- Сигурен съм, че всеки израз, който отговаря на олимпийския дух, ще бъде защитен. „Всяко поведение или реч, които са против олимпийския дух, особено срещу китайските закони и разпоредби, също подлежат на определено наказание - каза Янг.

Изследователят от организацията за правата на човека в Китай каза още, че изчезването на тенисиста Шуай Пън е „добър индикатор за това какво може да се случи“, ако спортистите изразяват бурно мнението си.

- Китайските закони са много неясни по отношение на престъпленията, които могат да бъдат използвани за преследване на свободата на словото на хората - каза Уанг.

Що се отнася до гореспоменатото  приложение MI2022, то събира чувствителна лична информация, включително потребителско име, телефонен номер и имейл адрес, както и здравна информация, включително ежедневен самоотчитан здравен статус, статус на ваксинация и резултати от тестове за Covid.

Зимните олимпийски игри в Пекин са насрочени за 4-20 февруари.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт