Компания на Джокович разработва универсално лечение срещу коронавирус, изпитват го първо във Великобритания

Новак Джокович, който наскоро бе депортиран от Австралия, защото не е ваксиниран, е съосновател и мажоритарен акционер в датска биотехнологична компания, работеща върху лечението на коронавирус. „Той е един от основателите на моята компания, създадена през юни 2020 г.“, каза Иван Лончаревич, директор на QuantBioResЛ, пред AFP.

Уставът на компанията, достъпен в регистъра на датските компании, показва, че световният номер 1 и съпругата му Йелена Джокович притежават 80% от QuantBioRes, който има около двадесет работници от  Дания, Словения, Австралия и Великобритания.

„Нашата цел е да разработим нова технология за борба с резистентните вируси и бактерии и решихме да използваме коронавируса като демонстрация. Ако сме успешни срещу Covid-19, ще бъдем успешни и с всички останали вируси“, обясни Иван Лончаревич и добави, че компанията планира да започне клинични изпитания във Великобритания следващото лято.

QuantBioRes разработва пептид, който инхибира коронавируса преди заразяването на човешката клетка. Очаква се този метод да започне клинични изпитвания в Обединеното кралство това лято, каза Лончаревич. Той подчерта, че фирмата работи върху лечение, а не върху ваксина.

Номер едно в световния тенис се завърна в сръбската столица Белград в понеделник, след като беше депортиран от Австралия след решението на министъра на имиграцията Алекс Хоук да отмени визата му. Той се надяваше да спечели 21-ата си титла от Големия шлем, което ще го постави над съперниците му Роджър Федерер и Рафа Надал. Отмяната на визата му по съображения от обществен интерес беше потвърдена от австралийски съдии. Тя беше отменена миналия петък, след като Хоук каза, че присъствието му в Австралия представлява риск за общественото здраве. Той твърди, че присъствието на Джокович рискува да влоши настроенията срещу ваксинацията и да предизвика граждански вълнения. Премиерът на Австралия Скот Морисън приветства решението на федералния съд, като каза, че решението ще помогне "да запазим границите си силни и да защитим австралийците".

Повдигнаха се съмнения дали Джокович ще може да играе в следващия насрочен турнир от Големия шлем, Откритото първенство на Франция, което започва в края на май. Спортният министър на страната заяви, че няма да има изключение от новите разпоредби за ваксинацията.

Повече от 95% от първите 100 тенисисти мъже и жени в съответните класации на техните турове са ваксинирани.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена