Kraftwerk спечелиха 20-годишно дело за авторски права

Kraftwerk претендираха заа нарушаване на авторските им права върху песента Metal on Metal.

Спорът е за двусекунден фрагмент с барабани

Пионерите в областта на електронната музика Kraftwerk спечелиха дело, което водеха цели 20 години, за нарушаване на авторските им права върху песента Metal on Metal. Европейският съд отсъди, че музиканти не могат да използват за своите песни записи на други музиканти, без да са поискали разрешението им.

Според съдебното решение всяка репродукция на част от песен, взета от вече съществуващ запис, трябва да е преминала през одобрението на оригиналния продуцент. Само в случай на изменение на семпъла до неузнаваемост той може да бъде използван без разрешение или заплащане.

Продуценти на Metal On Metal са Флориан Шнайдер и Ралф Хютер от Kraftwerk, а песента е от албума Trans-Europe Express.

Kraftwerk заведоха делото през 1999 г. срещу хип хоп продуцентите Моузес Пелхам и Мартин Хас за песента на Сабрина Селтур Nur Mir (“Само мен”).

В делото става дума за двусекунден фрагмент на барабани, който се повтаря в песента на Селтур. Решението на Европейския съд може да окаже огромно влияние на цялата музикална индустрия.

Според Рафаела де Сантис от адвокатската кантора “Harbottle & Lewis”, решението на Европейския съд може да повлияе на творческото самоизразяване на артистите, най-вече в хип-хопа - музикалния жанр, който очевидно най-често използва фрагменти от чужди композиции.

Коментари

Задължително поле