Lambo с над 1000 к. с.

Lamborghini Revuelto с хибриден ресурс от 1015 к. с. е най-мощният автомобил в историята на марката.

Revuelto e хибрид с четири двигателя

Цената е над 500 000 евро

Много нови суперспортни автомобили разчитат на изцяло електрическо задвижване. Lamborghini обаче допълва 6,5-литровия бензинов двигател V12 с три електрически мотора в новия модел Revuelto. Резултатът от тази комбинация е най-мощната кола на марката за всички времена.

Екстремният “спортист” е с дължина 4,95 метра и предлага на своя водач зашеметяващата мощност от 1015 к. с. и максимален въртящ момент 725 Нм. За сравнение - за една обиколка на високоскоростната писта в Нардо хибридът Revuelto е с 3 секунди по-бърз от Aventador SVJ.

Възможността за шофиране в изцяло електрически режим е твърде скромна - не повече от 13 км. По-голяма батерия обаче би довела до по-високо тегло, а това не е желателно поради високите изисквания за екстремна динамика. В крайна кметка целта на Revuelto е да бъде суперспортна кола с по-малко емисии и повече мощност, а не обикновен Plug-in хибрид с дълъг електрически пробег.

Конструкторите са решили задачата успешно и ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 2,5 секунди. Благодарение на взаимодействието на бензиновия двигател с двата електромотора на всяко от предните колела и третия електромотор на задния мост сцеплението е отлично. Спринтът от 0 до 200 км/ч продължава само 7 секунди, а максималната скорост на движение е 350 км/ч.

При рязко натискане на газта 6,5-литровият атмосферен двигател V12 с 825 к. с. реве с над 9000 об/мин, а трите електрически мотора съскат заедно с него. Малко по-тесен и нисък от своя също толкова дълъг предшественик Aventador, новият модел Revuelto е със 160 килограма по-тежък. Лекото наднормено тегло е цената за новата осемстепенна трансмисия с двоен съединител, литиево-йонната батерия и трите електрически мотора на борда. Всичко това има положителен ефект върху консумацията на гориво, която ще бъде около 12,5 литра на 100 километра въпреки значително по-голямата мощност.

От контролери на волана водачът избира режим на шофиране (Citta, Strada, Sport и Corsa) и програми за работа на батерията (Recharge, Hybrid, Performance). Регулират се и аеродинамични компоненти. Иновациите обаче имат висока цена и Revuelto ще струва над 500 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили