Лапорта не подаде оставка, отложиха събранието на Барселона, без да се гласува финансирането на новия „Камп Ноу” и промяната в устава

Заседанието на общото събрание на акционерите в Барселона бе отложено за неопределено време, след като някои от членовете настояха президентът Лапорта лично да подкрепи тима на мача с Валенсия, както и те самите ще го направят, а те спокойно да гласуват най-важните точки по дневния ред на събранието, съобщи вестник „Ел Мундо Депортиво”. Президентът се съгласи и посочи, че скоро ще обяви следващата дата на едно от най-важните събития за клуба за годината. 
Две от точките бяха одобрението на финансирането на грандиозния строеж на нов „Камп Ноу”, което още не е осигурено, както и замразяване на член 67 на устава на клуба. 
Пред овациите, които получи един от партньорите, който поиска да се отложи събранието, за да може да отиде на „ Камп Ноу“ и да не се налага да гласува бързо за изпълняването на проект, който включва финансиране от 1.5 млрд. евро, както и след претенциите на още няколко членове, които бяха открито против подкрепата на проекта, Лапорта обяви събранието за прекратено. "Всички обичаме Барса. Ако не сме съгласни, бихме могли  да отложим с още един ден събранието и да одобрим останалите точки", първоначално каза президентът, който веднага потвърди, че го отлага и скоро ще посочи деня, в който ще продължат да заседават.
Член 67 задължава ръководството да изплати  натрупаните от клуба загуби за две години и да не надвишава тавана на дълга. От ръководството искаха този член от устава да бъде замразен за неопределено време, тъй като загубите и лошото финансово състояние били „наследени” от предишното ръководство. Не беше гласувана и важната точка за прехвърляне на един или повече инвеститори на миноритарен дял от капитала на клуба.
Точката, която включваше финансиране на проекта за строеж на нов „Камп Ноу”, включваше гласуването за финансирането от Goldman Sachs на стойност 1.5 млрд. Евро. Клубът представи проекта и кредита, по който Барса няма да се налага да връща нищо през петте години на строежа и ще плаща разсрочено 35 години с капиталовата печалба от това, което генерират новите съоръжения. 
Клубът иска да изгради и нова зала, която ще струва 420 милиона евро с 15 000 места капацитет, които да се увеличат до 22 000 за концерти.
Новият Камп Ноу ще е за 105 000 зрители и трябва да е готов през 2025 г., а залата - между 2024 и 2026 г. Елена Форт, вицепрезидент на Барселона, представи преформулирането на проекта и оправда увеличаването на финансирането му от 815 на 1.5 млрд. евро с подробности за цената на други европейски стадиони като този на Тотнъм (струващ 1.4 млрд. Евро ), новия Уембли (900 млн. евро), обновения Бернабеу (850 млн. евро) или Ланксес Арена в Кьолн (400 млн. евро). 
В началото  Лапорта откри Асамблеята на делегатите с реч, в която коментира лошата икономическа ситуация и представи стратегически план за пет години, разделен на три оси: спортен модел, икономическа устойчивост и социална ос. Той поиска подкрепа за законоустановената реформа, представена от борда и за заема за стадиона и потвърди: „Барса е в моите ръце, трябва да се вземат решения, които ще повлияят на следващите сто години и е добре да го направим. Ние сме тук, за да спасим Барса, историята ще ни съди ”. Той поиска вот  на доверие. Докладът на президента започна с видео резюме на бурния сезон 2020-21 и началото на настоящия, с напускането на Меси и препратките към полученото „катастрофално“ наследство и Стратегическия план за обръщане на ситуацията. Лапорта описа събранието като „едно от най-важните в нашата история.  Ние сме Барса и искаме да бъдем фактор в света. Но институцията днес е в изключително деликатна ситуация. Трябва да се вземат решения с висок калибър, които да определят курса за следващите няколко години. Ще решим как искаме да се развива Барса в този век, ще се задълбочим в бъдещите проблеми и трябва да упражним отговорността да вземаме решения за себе си, които ще засегнат бъдещите поколения фенове на Барса ”.
Скоро се очаква да бъде обявена новата дата за събранието, което реално да вземе решенията за бъдещето на клуба. 

Вчера сутринта президентът заплаши, че ако член 67 не бъде замразен, той и цялото общо събрание могат да подадат оставка. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят