Mакедонският външен министър: Пътят към ЕС и НАТО минава през договора с Гърция за името

Пътят към ЕС и НАТО минава през договора с Гърция за името, такава е реалността. Всички лидери, като се започне от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и се стигне до германския канцлер Ангела Меркел посочиха, че няма план Б, за да седнем на тази маса и всички, които вече седят, искат да ни видят там, каза македонският външен министър Никола Димитров на пресконференция, пояснявайки всички аспекти от договора с Гърция, предаде агенция МИА.

Димитров каза, че договорът не може да влезе в сила, ако гръцкият парламент не ратифицира протоколите за членството на Република Македония в НАТО. "Ако това не стане, договорът няма да влезе в сила", повтори министърът.

Той подробно поясни всички аспекти от договора, тъй като на срещите си с граждани през последните седмици се убедил, че има много дезинформации. Димитров повтори, че по отношение на географското определение към името Македония се добавя Северна. "Гражданството ще бъде македонско/гражданин на Северна Македония, както ще пише във всички документи. Официалният език ще бъде "македонски език". Това е важно и с това се утвърждава македонският език. Международните кодове остават МК и МКД с изключение на регистрационните табели", каза Димитров.

По думите му "за нас термините Македония и македонски означават нашата територия, нашият македонски народ с всички отличия и атрибути, с нашата история, култура, с нашето културно наследство".

"Това са въпросите на идентичността. Нашето право на самоопределение и самоидентификация - факт е, че това парче земя е част от географски по-широкия регион на Македония, има част и в Гърция, и в България. Македония се отнася за нашата територия, народът е македонски с цялата специфика", каза Димитров.

Той добави, че конституционните промени, които трябва да бъдат приети след референдума, ще бъдат формулирани от парламента, трябва да бъдат приети с мнозинство от две трети, след публични дебати, след дебати по комисии, това е процес с твърди срокове, утвърдени в правилника.

Коментари

Задължително поле