Mач от Шампионската лига виновен за бума на COVID-19 в Северна Италия

Ситуацията с експлозивното разпространение на коронавируса в Северна Италия намира своето обяснение. Mестни специалисти твърдят, че три са основните огнища на разпространение на заразата.

Първата е мачът от Шампионската лига между Аталанта и Валенсия в Милано, на когото са присъствали над 50 хиляди души на 4 март, като близо 30 хиляди са пътували от Бергамо с автобуси, съобщи БНТ.

Втората причина били фермерски изложения в Ломбардия, на които също са присъствали много хора и като трета причина се отчитат масовите свиждания в болниците при вече установени над 200 случаи на COVID-19.

Такава шокираща хипотеза застъпват лекари и експерти на Апенините.

Според тях срещата между "Аталанта" и "Валенсия" на 19 февруари в Милано е съществена причина за бързото разпространение на болестта в Италия, която е най-тежко засегната от коронавируса.

Осминафиналът от Шампионската лига срещу Валенсия беше определян като най-големия мач в историята на Аталанта и 1/3 от 120-хилядното население на Бергамо пристигна в Милано на 19 февруари. Отборът трябваше да домакинства на "Сан Сиро", тъй като клубният стадион в Бергамо не отговаря на европейските стандарти и беше в процес на реновиране. Освен хилядите фенове на Аталанта, на стадиона имаше 2 500 испански запалянковци. Специалистите са категорични, че този мач има основна роля за огромния брой заразени в Бергамо и региона.

"40 хиляди души се събраха на едно място. Прегръщаха се и се целуваха 4 пъти, защото "Аталанта" вкара 4 гола. Убеден съм, че всичко това изигра ролята на огромен ускорител за инфенцията. Не знам дали това можеше да бъде избегнато. Но хората, които отидоха там, със сигурност не бяха наясно под каква опасност са", каза Лука Лорини - директор на интензивното отделение в болница "Джовани XIII", Бергамо.

Кметът Джорджо Гори определи футболната среща като "биологична бомба", италианските медии го нарекоха "мач нула" (игра на думи от pacient zero - нулев пациент, първият документиран в случай на епидемия - бел.ред.). По експертни мнения няма как да е случайно, че само два дни след този двубой беше констатиран първият случай на вътрешно заразяване с Covid-19 в Италия.

Реваншът между двата отбора във Валенсия се игра при закрити врата, но това не спря множество фенове на Аталанта да пътуват до Испания.

Коментари

Задължително поле