Националните отбори на България за мъже и жени научиха програмата си за шестото издание на турнира Волейболна лига на нациите

Националните отбори на България за мъже и жени научиха програмата си за шестото издание на турнира Волейболна лига на нациите (VNL) за 2024 г. Днес Международната федерация по волейбол (FIVB) обяви държавите, които ще бъдат домакин догодина. А те са 9 на брой, разположени в четири континента. Част от градовете ще бъдат обявени допълнително. Най-добрите 16 женски и мъжки национални тимове на планетата ще играят в Европа, Азия, Северна Америка и Южна Америка. Предварителните групи, в които всеки отбор изиграва по 12 мача, ще се проведат през месеците май и юни.

 Турският курорт Анталия е началната точка за мъжкия състав на България. В първата си седмица (21-26 май) от VNL "трикольорите" ще играят срещу домакина, Франция, Полша, Нидерландия, САЩ, Канада и Словения.

Втората седмица ще бъде в Япония от 4 до 9 юни. Там играем с домакина, Иран, Бразилия, Турция, Полша, Словения и Германия.

Последната ще бъде в Любляна от 18 до 23 юни. Отборите са Сърбия, Полша, Турция, Италия, Куба, Аржентина и домакинът Словения.

Дамите, водени от Лоренцо Мичели, също имат за старт турнир в Анталия. Той ще се проведе между 14 и 19 май. В него тимът ни е в група с Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Япония, Франция и домакините от Турция.

Следват далечни дестинации за женския ни тим, който във втория турнир ще пътува до САЩ (28 май – 2 юни), а след това и до Китай (11-16 юни).
В Арлингтън ще се изправим срещу Германия, Канада, Турция, Полша, Сърбия, Корея и САЩ. А в Хонг Конг ще спорим с Доминиканска република, Тайланд, Турция, Германия, Бразилия, Полша и Китай.

 По регламент седемте най-добри отбора от всеки пол ще се класират за финалите във VNL, както и страните домакини. Заключителният етап при дамите е между 20-23 юни, а при мъжете 27-30 юни. Датите са съобразени и със старта на Летните олимпийски игри в Париж 2024, тъй като чрез турнира VNL ще бъдат определени и последните пет участника на Игрите. Резултатът от всеки мач от предварителната фаза ще повлияе на световната ранглиста на FIVB, която ще определи отборите, които ще вземат последните пет квоти. Към момента Бразилия, Канада, Германия, Япония, Полша и САЩ имат гарантирана виза при мъжете, докато Бразилия, Доминиканската република, Полша, Сърбия, Турция и САЩ при жените. Франция по правото на домакин ще бъде представен и от двата пола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт