Най-гледаните турски сериали

1. Великолепният век 

„Великолепният век“ е турски сериал, който художествено пресъздава историята на най-дълго управлявалия османски султан Сюлейман Великолепни с наложницата Александра, дъщеря на православен украински свещеник.

Сюжетът пресъздава любовната история на ХVІ век, която е решаваща за съдбата на Османската империя във века на Ренесанса, както и на разгарящата се по същото време драма около развода на английския крал Хенри VIII. Основаващ се на исторически факти, „Великолепният век“ повдига воала на изпълнения с държавни тайни и интриги живот в султанския харем във най-величествения период на Османската империя.

 

2. Пепел от рози 

Пепел от рози e турски драматичен сериал, адаптиран по романа на Ведат Тюркали „Каква е вината на Фатмагюл?“. Поредицата отразява остър социален проблем за правата и положението на жените в обществото.

Фатмагюл е красиво невинно момиче, което живее в село недалеч от курорта Чешме в Турция. След смъртта на родителите си, остава с брат си и снаха си. Фатмагюл е влюбена в мъж, с когото се познават от години и планира сватбата си с него. Ужасна трагедия обаче превръща живота на Фатмагюл в ад. Една вечер, когато отива да изпрати годеника си, тя е нападната и изнасилена от четирима младежи, които са под въздействието на алкохол и наркотици. Полицията разследва случая, но по местните закони. За да се избегне дело, един от изнасилвачите трябва да се омъжи за жертвата. Фатмагюл е заставена да се омъжи за един от тях, Керим. По този начин той ще избегне затвора и ще спаси приятелите си, а младото момиче ще се окаже омъжено за един от насилниците си.

Сериалът показва колко трудно истината излиза наяве и каква е вината на изнасилената Фатмагюл.

 

3. 1001 нощи

„1001 нощ“ е турски сериал от 2006 г. с огромна популярност. В главните роли играят актьорите Халит Ергенч, Бергюзар Корел, Метин Чекмез, Тарду Флордун и Джейда Дювенджи. Това е първият излъчен турски сериал в България.

Пренебрегвайки съветите на роднините си, Шехерезада се омъжва за Ахмет, син на патриархално семейство, и ражда син. Когато момченцето е на една годинка, Ахмет загива в катастрофа. Шехеразада остава сама да се бори с живота, но нещастията ѝ не свършват дотук. Тя научава, че детето ѝ е болно от левкемия. Младата жена отдава сърцето и душата си, опитвайки се да му осигури нужното лечение.

За да бъде направена операция на малкия, Шехеразада трябва да заплати 200 000 долара, но успява да събере, едва 50 000. За останалите 150 000, първо се обръща към богатия си свекър с молба за помощ, но сълзите на майката не трогват коравото му сърце. Банките също отказват заем.

Последната ѝ надежда остава фирмата, в която работи. Единият от двамата ѝ собственици ѝ отправя предложение, което напълно ще промени живота на младата жена.

 

4. Забраненият плод 

„Забраненият плод“ е турски сериал, базиран на романа на Халид Зия Ушаклъгил от 1899 г. Главните роли изпълняват Берен Саат, Къванч Татлъту и Селчук Йонтем. Поредицата постига много висок рейтинг още при първото показване. Финалният епизод достига изключителен рекорд по гледане. Световните телевизионни компании закупуват права за излъчване и сериалът получава своята международна известност.

Фирдевс е заможна вдовица, която е решила да се омъжи за богатия вдовец Аднан, но плановете й се объркват, когато той е запленен от красивата й дъщеря Бихтер. Бихтер се омъжва за Аднан, но скоро среща младия Бехлюл и омаяна от него се впуска в бурна любовна авантюра. По-късно Бехлюл предава Бихтер, като се сгодява за хубавата Нихал. Бихтер е съсипана от изневярата към съпруга си и предателството на любимия й и се самоубива. Бехлюл горчиво тъгува по нея, но вече не може да я върне или да я замени с Нихал.

 

5. Завръщане 

„Завръщане“ е турски телевизионен сериал, излъчван от 2006 до 2008 г., с участието на актьорите Джансу Дере и Мехмет Акиф Алакурт.

Сюжетът разказва за любовната история на една девойка, чието сърце е изпълнено с копнежи, и левентът Боран, който е разкъсван между своите чувства и все още властващите обичаи по родния му край.

Откъсната едва на три години от семейството, родното място и корените си Съла е изпратена в Истанбул, където отраства в едно модерно общество, загърбило старите и несъвместими със съвремието традиции. И докато тя изгражда своя живот по един различен от родните ú земи начин, по онези земи съдбата на нейните връстници все още се определя от мъжете в семейството и е подвластна на ранните уредени бракове.

Коментари

Задължително поле