Най-красивите български язовири

Предстоящите топли дни са страхотен повод за разходка до някой от най-красивите български язовири. Труд ги събра в класация за вас, за да ви даде идеи къде да прекарате  предстоящите почивни дни.

 

1. Доспат  

Можете да видите язовир Доспат на река Доспат в Западните Родопи, на 1 200 м. надморска височина. Той е най-големият язовир в България, а природата около него спира дъха с красотата си. Една от най-големите наслади за посетителите е разходката с лодка по водите му. По този начин те имат възможността да потънат в очарованието на вълшебните зелени брегове.

В язовира плува няколко вида риба като пъстърва, шаран, червеноперка и често се срещат риболовци. По повърхността му плават канута, каяци, риболовни лодки и джетове. В близост могат да се засекат и различни горски животни – сърни, елени. Ятата от диви патици и гъски също са впечатляващи. Мястото е идеално за разходки, риболов и детски игри. 

 

2. Въча 

Язовир Въча е позициониран в Южна България, в района на Родопите, по поречието на р. Въча и е част от каскадата Доспат-Въча. Той е най-големият язовир на реката и един от най-големите в България изобщо. Дълъг е близо 18 км. Благодарение на него жителите на Пловдив имат осигурена питейна вода. Тя се използва и за напояване на Пловдивското поле. Язовирът има най-високата язовирна стена в България - 144,5м.
В язовир Въча живее голямо разнообразие от риба. Поради тази причина той е любима дестинация на много рибари. Водният басейн е в идеална хармония с красивата родопска природа. Изключително впечатляваща гледка към местността предоставя върха Свети Илия.

 

3. Ивайловградски язовир 

Язовирът в Ивайловград e най-дългият в страната – цели 36 километра. Неговата стена е в коритото на р. Арда, но водите му се простират до Ивайловград, Маджарово, Любимец и Крумовград. Създаден е през 1964 г. и има 64 км брегова ивица, повечето от която е обгърната от гъсти широколистни гори. Водите на язовира приютяват различни видове риба като сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други. Това го превръща в перфектно място за риболов. Там има и условия за практикуване на водни спортове. Всяка година в началото на месец юни се организира финалът на Републиканската регата по кану-каяк.

 

4. Тича  

Обиколката на язовир Тича е над 100 км - най-голямата язовирна обиколка в България. В него могат да се хванат платика, шаран, сом, каракуда, червеноперка, кефал и бяла риба. Най-близкият град е Велики Преслав, който е на по-малко от 10 км от преливната стена на язовира. При създаването на язовира под водите му се скриват селата и земите на Виница и Староселка, а жителите им са преместени. При разкопки на могила край язовира е открита неповторима каменна крепостна стена с три кули от 5-тото хилядолетие преди Христа.

 

5. Батак 

Язовир Батак се намира на около 1100 м. надморска височина в западната част на Родопите, област Пазарджик. Създаден е на река Мътница, на 4 км от Батак и на 12 км от Велинград. Площта му обхваща близо 22 км², а обемът е 309 млн.куб.м. Той е изграден през 1959 г. на мястото на Баташкото блато. Дължината му е около 9 км, а максималната дълбочина – 34 м.

Това е желано място за планинска почивка, сред хармония и уют, с възможност за целогодишен риболов. На западния бряг на язовира се намира курортното селище Цигов чарк, а на другия бряг - летовище Дъното.

 

6. Огоста  

Язовир Огоста е позициониран в северозападна България и се нарежда на четвърто място по площ и на второ по обем. Изкуственият водоем съединява водите на реките Огоста, Бързия и Златица и се намира на 600 метра от последните квартали на град Монтана. Строителството на язовира трае 20 години и приключва през 1986 година.Още от момента на пускането си в експлоатация, язовирът буди съмнения, че е опасен за разположения в непосредствена близост областен център и околните села. Всеки местен жител на Монтана знае градската легенда, че на дъното на язовир „Огоста“ живеят огромни риби-мутанти, продукт от замърсяването на водата.

 

7. Жребчево  

Язовирът е разположен в удивителната подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец. Името му идва от потопеното под него през 1965 година село Жребчево (Атлари). Площта му заема 25 км², а по обем е четвъртият язовир в България, след Мандра, Искър и Студен кладенец. Жребчево има много ръкави с подходящи за риболов места.

 

8. Студен кладенец 

„Студен кладенец“ е язовир разпростиращ се по средното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали. Той е вторият по големина в България с площ от 27 км².

Студен кладенец е задължителна дестинация за любителите рибари, защото разнообразието от видове риба е изключително голямо. Язовирът е най-живописният изкуствен воден басейн в Родопите, а вероятно и в цялата страна. Под стената на язовира има естествен каньон на име „Шейтана“” и е единственото подобно природно творение на Балканския полуостров. Над северния бряг на язовира се издига връх Юмрука, който в древността е бил опасан с 800 метрова стена, чиито основи могат да бъдат забелязани и днес. В централната част на язовира има остров, на който живеят елени и муфлони.

Коментари

Задължително поле