Най-удивителните места в Молдова 

Тази малка европейска държава без излаз на море се намира между Румъния и Украйна. До Втората световна война тя е била част от Румъния и ако посетите и двете страни, ще видите много културни прилики. Молдова е била част от Съветския съюз до 1991 г., така че има много общо с останалите страни от социалистическия блок. Но тя има какво да предложи и сама по себе си. 

Страната е отдалечената и рядко посещавана, което я прави идеална за авантюристи. На второ място на нейната територия виненият туризъм става все по-популярен. Тези, които познават вината, знаят, че някои от най-добрите сортове в Европа идват от Молдова. Там ще откриете, че традициите са все още живи и гостоприемството в селата е истинско. 

Вижте кои атракции непременно трябва да планирате като част от пътуването си!

 

1. Кишинев 

Това модерно и приветливо място е най-големият град в Молдова и всъщност е нейната столица. Кишинев има много зелени площи, паркове и исторически сгради. Определено се усеща, че това е гард с мащаб. Не липсват и ресторанти, художествени галерии, нощни клубове, спа центрове и казина! Задължително трябва да посетите парка Пушкин и оранжевата пирамида в паметника на Втората световна война. Ще намерите чудесни стенописи в катедралата „Рождество Христово“ и ако предпочитате произведенията на съвременността, разгледайте щандовете на местните модерни художници на пазара на изкуството.

 

2. Орхей Веки

Само на час път от Кишинев се намира Орхей или Старият Орхей - най-невероятната гледка в Молдова. Това е археологически комплекс с богато културно и историческо значение. Мястото притежава и зашеметяваща природна красота. С изглед към река Раут, този открит комплекс разполага с укрепления, бани, пещери, руини и манастири - всичко това датира още от дакийските племена отпреди 2000 години. Древните паметници датират от различни периоди, включително татарските и монголските нашествия, 10 век пр. Н. Е. и отскоро окупацията на Златната орда през 14 век. Поради спецификата на района е построен музей, който предлага експонати и предоставя информация и контекст за такова уникално място.

 

3. Винарна Крикова 

На 30 минути от столицата е винарната Крикова. Втората по големина подземна винарна в света определено предлага удивително преживяване. Там ще откриете 120 километра многобройни пътни алеи над земята и сложна тунелна система под земята, която съществува още от 15 век. Тогава варовикът е изкопан за изграждането на Кишинев. Този прекрасен „град на виното“ включва складове, подземни дегустационни зали и обиколки с екскурзовод. Ще изминете 100 метра под земята и ще станете свидетел на поне 1,25 милиона бутилки вино. Винената индустрия се разраства в Молдова, което означава, че си струва да донесете бутилка или две вкъщи.

 

4. Природен резерват Падура Дамаска (Кралска гора)

Основан през 1993 г., това е най-големият природен резерват в Молдова и е разположен край град Глодени. Тук ще намерите най-старото насаждение на дъбови дървета като най-старото от тях се оценява на около 450 години. Любителите на природата ще се насладят на многото видове птици, като най-забележителните са чаплите, които гнездят близо до реката. Можете да откриете и района, известен като „Стоте хълма“, пейзаж от търкалящи се възвишения, които никой не разбира как са се образували. Падура Дамаска е чудесен начин да прекарате един ден на открито сред майката природа.

 

5. Сорока 

Сорока е изиграл една от най-големите и най-важните роли през цялата история на Молдова поради местоположението си на река Днестър. По време на войни и обсади армиите успяват да защитят страната особено успешно. Сорока е част от веригата военни крепости, построени още през 14 век от принцове, които искат да укрепят позициите си срещу нашествениците. Поради голямата ромска общност тук, Сорока е неофициалната ромска столица. За забавление се разходете до именията на ромския елит, които обгръщат улиците в централната част на града.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура