Newsweek: Интервюто на Джо Байдън не успокои паниката сред демократите

Президентът Джо Байдън даде първото си интервю след катастрофалния дебат с Доналд Тръмп за Джордж Стефанопулос от ABC News. Той директно беше попитан "Убеден ли сте, че можете да победите Доналд Тръмп. Ще се оттеглите ли?“

Байдън отговори: „Ако Всемогъщият Господ дойде и ми каже да се оттегля, може да го направя“.

Интервюто имаше за цел да успокои нервите на демократите, загрижени за загубата на президентството и местата в Камарата на представителите, заедно с мнозинството в Сената. Тази мисия обаче изглежда беше неуспешна. 

Конгресменът Лойд Догет от Тексас, първият демократ в Камарата на представителите, който призова Байдън да се оттегли от президентските избори, дори се позова на цитата на Байдън „Всемогъщият Господ“ в интервю за CNN петък вечер.

Догет каза, че „той не разбира“ защо кампанията на Байдън изглежда не признава значителни пропуски в националните проучвания и проучванията на Battleground State.

„Ние може да не сме Всемогъщият Господ, който вика от високо. Но от Мейн до Вашингтон ... от Чикаго ... от Аризона. От хора от цялата страна казват, че рискът от президентството на Тръмп е да унищожи нашата демокрация, да поеме нашето правителство и никога повече да не го върне. Опасността е толкова голяма, че трябва да имаме най-силния си кандидат“, каза Догет пред Джим Шуто от CNN. „Всеки ден той отлага вземането на това решение, което прави ситуацията по-трудна.“

Байдън беше категоричен по време на дългоочакваното интервю в петък, че той е най-добрият избор за „победа“ срещу Тръмп през ноември. 81-годишният президент многократно отхвърли данните от социологическите проучвания, посочени от Стефанопулос, които показват, че бившият президент води след дебата миналата седмица. Интервюиращият също така подчерта намаляването на одобрението на Байдън, което според FiveThirtyEight е 36,9 процента към петък.

На въпроса дали социологическите проучвания са индикация, че 2024 г. ще бъде „много по-трудна за победа", Байдън отговори: „Не и когато се състезавате срещу патологичен лъжец“.

Сенаторът Джон Фетерман от Пенсилвания, който е сред най-твърдите поддръжници на Байдън, каза в петък вечерта по CNN: „Джо Байдън е нашият човек“.

Конгресменът Майк Куигли от Илинойс, четвъртият демократ в Камарата на представителите, който призова Байдън да напусне надпреварата, беше попитан по-късно от CNN за коментарите на думите на Фетерман. Куигли отговори: „Мисля, че това, което отнема гръбначния стълб неа партията, е да се отдръпнете и да признаете, че президентът на Съединените щати няма необходимата сила, за да преодолее дефицита, а това ще засегне всички нас.“

Догет и Куигли не са единствените демократи, които се притесняват, че кампанията на Байдън изглежда пее различна песен от гласоподавателите и загрижените законодатели.

„Промени ли мнението на избирателите? Наистина не мисля така“, каза бившият съветник на Барак Обама Дейвид Акселрод в панелно интервю по CNN след интервюто. "Той изглежда не може да изчисли факта, че хората имат много въпроси за него. Когато го попитаха за когнитивния тест, той каза: „Правя когнитивен тест всеки ден. Това може да е вярно, но 75% от американците смятат, че той се проваля на този тест."

Акселрод също така изтъкна отсъствието на сенатора Демократ от Уисконсин Тами Болдуин на митинга на Байдън в Медисън, отбелязвайки, че появяването с Байдън може да се разглежда като вреда за собствената й кампания за преизбиране.

Акселрод също изглежда се върна към коментара на Байдън „Всемогъщият Господ“. Той каза, че семейството и съветниците на президента трябва да бъдат по-честни с президента относно способността му да остане в надпреварата.

„Не може да е добрият Господ, но трябва да са хората, които го обичат и се грижат за него, както и най-близките му съветници“, каза Акселрод. „Портретът му за това къде се намира в тази надпревара не отговаря на реалността.“

Ван Джоунс, който също е работил в Белия дом на Обама, похвали Байдън, че не се е "скрил" зад телесуфлер за интервюто. Той обаче не смята, че Байдън е направил достатъчно, за да спре паниката в Демократическата партия.

„Достатъчно добро ли е това, което виждате, за да победите Доналд Тръмп? Това е честен въпрос“, каза Джоунс в панела на CNN.

Джоунс се пошегува, че „Всемогъщият Господ“ може в крайна сметка да означава няколко различни имена.

„Едно от онези имена в Нанси Пелоси. Едно от тези имена е Джеймс Клайбърн. В определен момент тези двама души, които той определено уважава, може да се наложи да вземат нещата в свои ръце."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка