Незаконно къмпингуващи на бунт срещу новоизграждащ се екосъобразен глемпинг на Шофьорския плаж в Созопол

 

Инвестираме в модерен глемпинг, щадящ природата вместо да излеем поредния бетон

Димитър Димитров е управител на фирмата инвеститор, която има разрешение за изграждане на еко-къмпинг с 15 еко-палатки на дървени платформи на свой собствен терен до т.нар. Шофьорски плаж на Созопол. По повод на появилите се информации и коментари в социалните мрежите за застрояване на дюни на Шофьорския плаж, „Труд“ потърси г-н Димитров да внесе разяснения по казуса, ето какво разказа той пред репортер на „Труд“:

- Г- н Димитров, на мода в Европа са така наречените глемпинги - къмпинги, които предоставят удобство и комфорт, но туристите в тях са така настанени, че природата наоколо да остане максимално дива. Защо решихте да заложите на естествени материали и запазване на природата, вместо да построите поредния бетонен комплекс? Нямаше ли това да ви донесе по- голяма печалба?

- По принцип е точно така. Щеше да донесе много по голяма печалба, но аз съм свързан с морето, израснал съм с морето. Аз съм наследствен водолаз, баща ми е тежководолаз. Бил съм капитан и съм работил много години в морето. Затова знам колко важно е да се опази и съхрани околната среда, природата, която е богатство. Освен това дълги години съм наблюдавал как край Созопол има незаконно къмпингуващи, хора, които замърсяват, оставят след себе си боклуци и са безотговорни към нея. Затова реших да направим нещо екосъобразно, което да е с минимални удобства, но все пак да е комфортно. Накратко - да нощуваш почти под открито небе, но все пак да има някакъв комфорт.

- Този проект безспорно е романтичен, но ще ограничи ли по някакъв начин плажуващите, които не са ваши гости?

- По никакъв начин това не може да се случи. Това е някаква спекулация. Оградата на имота е декоративна. Тя е 60 сантиметра и е направена така, че всички в местността да могат да минават под нея и покрай нея.  А плаж ние нямаме. Нямаме и плажна ивица включена в нашия проект. Днес дойдоха други репортери от друга медия по същия сигнал, а именно,  че сме заградили плажа и сами се увериха, че няма нищо такова.Глемпингът се изгражда само на територията на имота, в който няма дори един квадрат пясък.

- А какво всъщност представлява глемпингът, който ще строите? Ще прилича ли на тези в пустинята Вади Рум или в планините на Перу например- палатки които предоставят удобства но без цивилизацията да взема превес над природата?

- Точно така. Ще са палатки, които предоставят удобства дотолкова, че да не се спи на земята. Да може да се спи на открито, да се гледа морето, да може ако някой реши да отиде до плажа, да се върне после в палатката, не в хотелска стая и наоколо никой да не го притеснява. Имотът позволяваше да направим и повече палатки, но ние нарочно  не направихме, за да се усеща това уединение, което искат дошлите хора.

- Дали пандемията и жаждата на хората за нещо по- романтично, за свобода, не ви заредиха допълнително да реализирате идеята си?

- Всеки предпочита, когато отиде някъде, да се уедини. Аз самият съм работил на кораб, също обичам уединението, без страничен шум, без дискотеки примерно. Именно затова в глемпинга не сме предвидили да има заведение, съобразили сме наоколо да няма дневни барове които да кънтят, абсолютно всичко да е екосъобразно и в хармония с природата.

- Имотът ви в защитена територия ли се намира и какви мерки ще вземете, за да запазите местността и естествените и обитатели?

- Територията се намира в защитена местност Ропотамо 0001. Това е защитена зона за птици. Дюни в нашия имот няма. Това, което сме направили, е да отрежем само храстите и трънките, които пречат на достъпа да се преминава около палатките. Предварително сме проверили и няма нито един вид, който да сме наранили, включително когато РИОСВ дойдоха, констатираха, че на територията на имота, дюни няма.

Това, което ние сме направили - решили сме да не използваме никакви препарати за пръскане на растенията или пък срещу змии, за да бъдат съхранени животните и птиците тук. Защитените видове няма да бъдат по никакъв начин засегнати, Минават постоянно костенурки, таралежчета…

- Каква е инвестицията и за колко време тя ще се възвърне?

- Инвестираното може би няма да си възвърнем за 3- 4- 5 години, но целта не е да печелим пари, а да ограничим замърсяването на природата. Всяка сутрин минавам с чували да събирам боклуците на плажа, оставени от хората, които вечер ходят там. Давам пример - най. много са фасовете и опаковки от чипсове и снаксове. Нямам никакъв ангажимент да го правя, но просто ме дразни че плажът е мръсен. След Джулая съм изхвърлил три чувал с боклук. Бяха начупени и всички табели, бяха скъсани въженца, декоративни вериги, абсолютно всичко. 

И още: хора спират до оградата на имота, чоплят семки, хвърлят си пликчето, после палят колата и си тръгват. Хората, които години наред са къмпингували там незаконно, сега се бунтуват срещу нас, защото искаме да направим нещо еко съобразно, с което да ограничим достъпа на превозни средства да влизат в защитена територия.

- Какъв тип очаквате да са вашите клиенти? И българи или чужденци?

- Имаме особено много запитвания от българи, но има интерес и от чужденци. Онзи ден се свърза с мен човек, който не ме познава. Намерил ми номера в интернет, опитваше да стане съинвеститор, да вкара каравана за храна, която да е веган, еко, но просто му казахме че на този етап не сме готови с всички разрешителни за храна и прочие...

-Колко планирате да са местата за настаняване?

- Местата за настаняване ще са 30.  15 палатки с по две места. Половината палатки ще са с единични легла, а другата половина ще са с двойни легла.

- А как ще бъде решен въпросът с почистването, с наличие на бани и тоалетни?

- За бани и тоалетни, на първо време чакахме становище от РИОСВ, за да си прекараме ток и вода. Искахме да сложим санитарни контейнери. Но тъй като РИОСВ решиха да ни саботират умишлено няколко пъти, включително и днес /петък б.а./, ние просто решихме да сложим химически тоалетни и да ползваме плажни душове за първия сезон, докато всичките ни документи бъдат изрядни.

- А преминал ли е проектът предварително одобрение то Ощина Созопол и РИОСВ?

- От Община Созопол ни издадоха документ с който ни казват че нямаме нужда от разрешение за строеж за да изградим дървен декинг и палатка на имота си и да сложим екотоалетни. РИОСВ ни пратиха на преценка ОВОС, което беше абсолютно умишлено, тъй като те ни бавят,  дори прескочиха законовия срок за изказване на становище. Преценката ОВОС е за ел и ВиК и за временно поставяемите контейнери. Днес РИОСВ решиха да ни репресират за пореден път и ни връчиха акт за нарушение -  че съм започнал да слагам дървени декинги, които нямат нищо общо с тях и включително ми казаха че оградата ми е излязла с два или три метра извън рамките на имота и съм застъпвал пясъчна дюна, за което ми бе наложен акт, което само по себе си е нелепо- в целия имот няма нито една пясъчна дюна, а на пет метра вдясно да има пясъчни дюни...

- Според туристически експерти,  именно подобни проекти, които щадят природата ще са новият тренд. Но дали ние българите сме дорасли да приемем подобни проекти, които не включват бетон и арматура? 

- Аз съм заобиколен от хора които искат уединение, бягат от заведенията, обичат дивите плажове, бягат от комплексите, ходят в планината сами, спят на палатка. Хора, които ходят в чужбина, именно на глемпинги, примерно в Мексико,  където са едни от най хубавите такива. Наши приятели направиха в къмпинг "Гардения" - първият глемпинг в България, който се казва "Гора" и е изключително успешен и хората са страшно доволни.

А ежедневно много хора, които преминават покрай обекта и други които ми звънят по телефона, още преди да е пуснат, ме питат,  кога могат да си резервират място, чакат с нетърпение такава почивка.

Дали сме дорасли? Мисля, че половината от българите са дорасли за тези проекти, които щадят природата и в които няма бетон, но други очевидно не са, защото скачат срещу нас, без дори да се постараят да разберат за какво става въпрос и при положение че ние чистим техните боклуци...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони