NYT: САЩ не дали на Русия подробности за очакваната терористична атака поради опасения

Следствие от напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва

Съединените щати не са споделили с Русия подробна информация за предстоящата терористична атака поради опасения от разкриване на нейните източници и методи на разузнаване. Това пише New York Times, позовавайки се на свои източници в службите.

Според изданието през последните месеци САЩ са наблюдавали отблизо дейността на "Ислямска държава - Хорасан", един от клоновете на ИД, включително с помощта на електронни прихващания и информатори, така че те са успели да получат „доста конкретна информация“ за готвените атаки в Руската федерация. 

Напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва обаче не позволили споделянето на данни „извън необходимото“, пише NYT. Руските разузнавателни служби все пак започнали да работят за предотвратяване на евентуални терористични атаки още на следващия ден след предупреждението на ЦРУ от 6 март.

Както отбелязва изданието, това се доказва от факта, че ФСБ на 7 март съобщи за убийството на двама граждани на Казахстан, за които се твърди, че са подготвяли нападение срещу синагога в Москва от името на ИС, и че дори в "Крокус Сити Хол" мерките за сигурност са били засилени.

Представители на американското разузнаване предполагат, че руските власти са се „отпуснали“, след като атаката не се е случила в рамките на 48 часа след предупреждението. „Не е ясно дали ЦРУ е сгрешило времето на атаката или екстремистите са отложили плана си, след като са видели повишена сигурност“, пише вестникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка