Австралия: Чужда държава стои зад кибератаката срещу парламента ни

Колко пияници са нужни за да се смени крушка?

Членове на политическа секта се обучават в Албания, за да свалят режима в Техеран

Продуктът glo™ разшири продажбите в още близо 30 града

Кристиан Вигенин, БСП: На всички стана ясно, че това управление зависи от ДПС

Шефът на полицията в Кюстендил: Заподозреният за убийство 19-годишен се предаде сам снощи, майка му го докара

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна

Здравословното състояние на Сергей Скрипал се е влошило

Собственикът на изгорелия цех във Войводиново: Скоро ще възникне проблем заради развалящото се месо

„Пирогов“: В тежко състояние е пострадалият мъж при масов бой в Кюстендил, борят се за живота му

Доналд Тръмп готов за първо вето в мандата си

Започват възпоменателните чествания по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

Слънчево и топло време днес

Пролетта продължава до петък Захлаждане преди уикенда

Пожари бушуват в северната част на Испания

Oтбелязаха 20-тата годишнина от създаването на Апелативна прокуратура–Бургас


С много усмивки и добро настроение прокурори, служители и гости отбелязаха 20-тата годишнина от създаването на Апелативна прокуратура – Бургас. Тържеството бе проведено днес, а негов водещ бе лично Административният ръководител на магистратурата Любомир Петров. На проявата бяха поканени всички прокурори от Апелативен район – Бургас, а събитието бе уважено от членовете на Висш съдебен съвет –  Калина Чапкънова,  Боряна Димитрова,  Светлана Бошнакова, Георги Кузманов, говорителят на Главния прокурор  Румяна Арнаудова, Заместник-министър на правосъдието а Десислава Ахладова, Председателят на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова, Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, Областният управител на Сливен Чавдар Божурски, Областният управител на Ямбол  Димитър Иванов, Кметът на Община Бургас Димитър Николов, Директорите на Областните дирекции на МВР в гр. Бургас, Ямбол и Сливен, Директорите на ТД на ДАНС в гр. Бургас, Ямбол и Сливен, представител от ръководството на Адвокатска колегия гр. Бургас и Директорът на Затвора гр. Бургас и представители от ръководството на Бургаски свободен университет.

В изказването си  Петров подчерта, че тази година 20 години от създаването си ще отбележат всички апелативни съдилища и прокуратури в страната, но Апелативна прокуратура – Бургас е първа от тях, която чества повода.  Петров каза, че днешната датата не е подбрана случайно, тъй като със свое решение от 18.03.1998г. тогавашният състав на ВСС е преназначил Окръжния прокурор на Ямбол Йордан Иванов в Апелативен прокурор на Бургас, като реално така се поставя началото на Апелативната прокуратура. Първият трудов договорна Иванов като Апелативен прокурор е сключен на следващия ден – 19.03.1998г. Прокурор Петров заостри вниманието на аудиторията върху изключително трудното начало на прокуратура, тъй като първоначално делата и преписките са били складирани в помещение на Бургаската железопътна гара, защото място за тях реално е липсвало. Въпреки проблемите само за период от три месеца магистратурата е преодоляла трудностите и е запознала да функционира.

Първата преписка в апелативната прокуратура е била решена от втория назначен прокурор в нея –  Георги Найденов, по първото дело също се е явил той. То се е водило срещу мъж обвинен в убийство, извършено в състояние на силно раздразнение у подсъдимия, предизвикано от пострадалия.

Петров добави, че първият отчетен доклад е бил само една страница, вторият вече е бил четири, а през годините докладите са достигали и до 300 страници. Той изчете имената на всички прокурори работили и работещи в прокуратурата през тези 20 годни, като заостри вниманието и върху г-н Емил Христов и  Димитър Диамандиев, които са другите двама изпълнявали функцията на административен ръководител. Петров отдаде дължимото и на служителите в прокуратурата и изчете имената на тези от тях с най- голям стаж. Той добави, че прокурорите и служителите в магистратурата винаги са били в отлични отношения по между си и добро и зло и поради тази причина са изключително задружни.

В заключение Петров постави акцент върху изключително активната медийна политика на Апелативна прокуратура – Бургас през последните 2 години, предвид необходимостта от отваряне на институцията към обществото, чрез предоставяне на актуална информация по преписки и дела от обществен интерес. Той съобщи, че през посочения период Апелативна прокуратура – Бургас е организирала близо 30 брифинга и е разпратила около 1000 прессъобщения.

След словото на  Петров дойде ред и за поздравленията. Първото от тях дойде от кмета на Община Бургас Димитър Николов. Той подчерта отличната съвместна работа между прокуратура и община особено в областта на превенцията на компютърните престъпления сред учениците. В последните две години двете институции в партньорство по между си и с ОД на МВР – Бургас провеждат поредица от лекции в учебните заведения именно по тази тема. След края на словото той подари на Петров картина изобразяваща едно от най- красивите места в Бургас – Морското казино, което е нарисувано с изглед от морето.

Председателят на Апелативен съд – Бургас г-жа Деница Вълкова също поднесе своите поздравления, като постави акцент върху отличните отношения между двете апелативни инстанции, които датират от дълги години. Министерството на Правосъдието бе представено от зам.- министър Десислава Ахладова, която изказа своите поздравления и връчи поздравителен адрес. От името на ВСС поздравления изказа г-жа Боряна Димитрова, която връчи на г-н Петров специален плакет посветен на тържествения повод.

Поздравителните слова бяха завършени от г-жа Румяна Арнаудова, която изрази съжаление, че в последния момент Главният прокурор на Република България – г-н Сотир Цацаров е бил препятстван и не е могъл да дойде лично, за да уважи проявата. Тя изказа от свое и от негово име искрени пожелания за здраве и много успехи на прокурорите. Г-жа Арнаудова също така връчи на г-н Петров почетен плакет от името на Главния прокурор.
След приключването на всички слова дойде време и за музика. Магията си показаха изпълнителите от Вокален ансамбъл „Фортисимо“ при НУМСИ „Панчо Владигеров“ – Бургас с ръководител Милена Добрева. Те изпяха известната народна песен „Лале ли си зюмбюл ли си“ в акапелен вариант, а след това потопиха публиката в изкуството на бургаската група „Тоника“.

След музикалната пауза бе отдадено заслуженото на пенсиониралите се прокурори, работели в Апелативна прокуратура – Бургас. За всеки от тях имаше плакети като такива получиха лично  Йордан Иванов,  Радия Танев, Ангел Ангелов, който все още е прокурор в Окръжна прокуратура –Бургас, Румяна Янкова, плакетът за Георги Найденов ще му бъде предаден допълнително, а почетен плакат бе отреден и за  Димитър Диамандиев, който е с най- дълъг стаж сред прокурорите в Апелативна прокуратура – Бургас – цели 18 години. Тъй като той е препядстван от сериозен здравословен проблем, отличието бе получено от неговата съпруга Събина Христова, която е съдия в Апелативен съд –Бургас.

След като миналото дойде ред да бъде обърнато внимание на настоящото и бъдещето. През последния месец Апелативна прокуратура – Бургас бе обявила конкурс за изработка на есе на тема „Мястото на прокуратурата в съвременна Европа“, като бе предоставена възможност на студенти и ученици от града да пишат по темата, която бе подбрана в унисон с председателството на България на Европейския съюз. Всички творби бяха оценени от комисия, съставена от прокурори, като най – добрите трима получиха почетни грамоти и предметни награди. Имената на заслужилите бяха обявени от Иванка Козарова.

На първо място бе класиран Диан Генов – ученик от ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас, който получи наградата си от г-жа Румяна Арнаудова. Второто място заслужи Димена Дачева – студентка от БСУ, която получи наградата си от г-жа Боряна Димитрова. На трето място бе класирана Елена Кирилова, ученичка от ПГПАЕ „Гео Милев“ – гр. Бургас, която бе наградена от зам.-министър Десислава Ахладова.

Тържествената програма бе завършена с музикални изпълнения от ученици от Бургас и региона, които са подготвяни от известната певица и победителка в конкурса „Бургас и морето“ – Галя Ичеренска.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.