Огромен корупционен скандал разтресе Полша преди световното

Отборите от група C на Световното първенство в Катар през 2022 г. са Аржентина, Мексико, Полша и Саудитска Арабия, където два отбора могат да се класират за осминафиналите. В очакване на началото на световното първенство се разрази огромен скандал в полския отбор, чийто технически директор Чеслав Михниевич, „Полският Моуриньо“, както е известен, беше обвинен, че е част от един от най-големите корупционни скандали във футбола в страната. Той беше свързан с Ришард Форбрих, който е движеща сила за основаването на клуб в Полша - Амика Вронки. Години по-късно обаче Форбрих стана главният заподозрян в най-големия футболен корупционен скандал в Полша.

Форбрих, който е наричан „Бръснарят", беше обвинен в уреждане на мачове в първа, втора и трета дивизия на полския футбол за дела в края и началото на 2000 г. Връзката му с Михниевич започнала, когато той беше вратар на Амика, въпреки че известно време по-късно, вече като треньор, го взе в Лех Познан, където "Бръснарят" извършвал операции по уреждане на мачове, според информация от портала Wirtualna Polska.

Обвиненията за уреждане на мачове доведоха до разследване, където Форбрих беше главният заподозрян. Близо 600 обаждания и 27 часа комуникация са били записани между "Ел Барберо" и "Моуриньо Полако" между 2003 и 2005 г. Разследванията за разкриване на случая с уредени мачове почти костваха на Полша домакинството на Евро 2012.

В крайна сметка Михниевич беше оправдан като съучастник в уреждането на мачове, а Форбрих беше осъден и смятан за "персона нон грата" за полския футбол. Настоящият селекционер на Полша беше силно критикуван заради подозренията, които го замесват в този случай. Всъщност той призна, че планира да заведе дело срещу журналиста, който публикува разследването на случая с уредени мачове в тази страна и го обвини директно. 

"Днес най-важната цел е Световното първенство в Катар, което ще започне след пет месеца. Наясно съм, че отборът на Полша, на който съм треньор, има нужда от спокойствие, за да се подготви добре за турнира. Ето защо реших, че до края на световното първенство моите адвокати ще се въздържат от предприемане на каквито и да е действия по този въпрос. След турнира ще се боря за доброто си име ", каза той по този повод. Така „полският Моуриньо“ ще продължи да бъде треньор на националния отбор поне до Катар 2022.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят