Паркирани кемпери и каравани окупират незаконно Шофьорския плаж необезпокоявани от институциите

Проблемите около новоизграждащия се еко къмпинг на Алепу продължават. От началото на летния сезон на частен терен започна изграждането на дървени платформи за поставянето на палатки. В началото на юли изграждането на къмпинг в района на Шофьорския плаж и блатото Алепу край Созопол беше спряно от екоинспекцията в Бургас, Вчера (24.07) еко министърът в оставка Борислав Сандов в интервю за БТВ пред Мария Цънцарова съобщи, че е бил на място. Той каза, че изграждането на дървените платформи само по себе си не е проблем и че поставените дървени постаменти не вредят. А на въпрос дали смята, че съоръжението ще бъде еко и в синхрон с морската среда, Сандов отговаря: “Истината е, че не е много голямо (теренът на екокъмпинга - б.а.) и хората така или иначе са там. Специално този глемпинг е върху терен, който не е дюна, той е горе на брега, на високото. По-добре да нощуват там, отколкото да забиват караваните и кемперите си в самите дюни. Което се случва и което го видях.” 

Но изграждането на трасе за електрозахранване и ВиК може да доведе до последици за околната среда и затова е възложено на експерти да направят ОВОС. Едва след анализа на оценката, ще излязат с заключение на база на изготвения доклад.

Димитър Димитров е управител на фирмата инвеститор, която има разрешение за изграждане на еко-къмпинг с 15 еко-палатки на дървени платформи на свой собствен терен до т.нар. Шофьорски плаж на Созопол. „Инвестираме в модерен глемпинг, щадящ природата вместо да излеем поредния бетон“, съобщи той в интервю за trud.bg в началото на месеца.

От последния уикенд, проблемите продължават. На изградените от него платформи в оградения терен се настаняват къмпингуващи, които по думите на Димитров са счупили огражденията. Шосето е осеяно с паркирали кемпери и каравани, а за дошлите по-късно е било по-удобно да паркират направо на дюните.

Защо това се превърна в практика и защо никой не търси отговорност от тях и защо няма санкции за безотговорното изхвърляне на отпадъците директно върху плажа? На всички тези въпроси управителя на еко къмпинга не може да си отговори и се пита кое е законно и кое е незаконно в България.

Снимките са от фейсбук профила на Димитър Димитров.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм