Пътят на турския чай

Въпреки че китайците и индийците твърдят, че за първи път те са открили употребата на чая преди хиляди години, турците са създават свой собствен начин за извличане и пиене на черен чай (Çay на турски или Camellia Sinensis на латински). Това се превръща в част от тяхната култура и начин на живот. Където и да отидете в Турция, чай или кафе ще ви бъдат предложени в знак на приятелство и гостоприемство, преди или след всяко хранене.

Производството на чай в Турция започва най- вече в ранните години на Републиката по източния Черноморски регион. Много от чаените плантации са центрирани около град Ризе и около грузинската граница до Трабзон, Аракли, Карадере и Фатса (близо до Орду). Те достигат на места около 30 километра навътре в страната и височина близо 1000 метра. През 1947 г. в Ризе е построена първата фабрика за чай, а през 1965 г. производството достига до нивото на вътрешното потребление. До този момент генералната дирекция Tekel (Монопол на държавата) реализира задачите по закупуването, обработката и продажбата на чай, а през 1984 г. тези ангажименти са прехвърлени на частния сектор.

Турският чай има плътен вкус и е изключително силен. Поради тази причина той не се сервира в големи чаши, а винаги се поднася в малки с форма на лале. Те трябва да се хващат за ръба, за да не изгорите пръстите си, тъй като той се сервира горещ. Можете да добавите захар в него, но не и мляко. Има възможност той да бъде по-светъл (по-слаб) или по-тъмен (по-силен) в зависимост от вкуса. Турският чай се приготвя като поставите сушените листенца в чашата и ги залеете с вода, а от количеството вода зависи колко силен ще стане чая.  Обикновено турците отиват в кафене или чайна, където го сервират в самовар (Semaver на турски), за да могат да напълнят чашите си, колкото поискат.

Как да си направим добър турски чай

1. Чаят трябва да се съхранява в затворени опаковки по такъв начин, че да не се влияе от влажността и външните миризми.

2. За най-добър вкус се препоръчва вода без варовик и да се използва чайник.

3. След изплакване на съда с хладка вода, поставете по една чаена лъжичка чай на човек, докато водата се вари.

4. Врящата вода се излива в чайника.

5. Чаят трябва да се запари за 10-15 минути.

6. След това е готов за наливне в малки чаши. Обикновено се пълни 1/3 или 1/4 в зависимост от това колко силен предпочитате да е вашия чай. След това чашата се допълва с гореща вода от чайника. Чаят трябва да се изпие в рамките на 30 мин. 

Коментари

Задължително поле