Пет месеца без пари в Трета лига

Във вторник Изпълкома на БФС обяви решение, съгласувано с Аматьорската футболна лига (АФЛ), да прекрати първенствата в четирите групи в Трета лига. Временните класирания бяха обявени за крайни, но с изрична условност, че няма да има изпадащи отбори. С това решение се повдигнаха редица казуси, засягащи лигите, в които все още витае футболната романтика. Предвид факта, че шампионатът бе спрян на 13 март заради обявеното извънредно положение около пандемията с коронавируса, играчите ще останат без заплати и премии за период от близо 5 месеца. Ако ситуацията у нас се нормализира по график и Кризисния щаб разреши през месец май да се подновят тренировките на отборите, това ще означава, че най-вероятно новият сезон ще започне по график. По традиция Трета лига трябва да стартира в началото на август, а отборите да се съберат за първа тренировка месец по-рано. Това означава, че хипотетично играчите остават без минималните доходи от футбола за март, април, май и юни, а по всяка вероятност заплати или премии ще има най-рано през август, след като измине месец от подновяването на тренировъчния процес. И отново, чисто хипотетично, съществуват сериозни предпоставки една част от футболистите да се преориентират и да загърбят страстта към футбола в търсене на сигурни доходи.

„Опасяваме се, че може да има такъв развой – обясни Румен Вълков, президентът на АФЛ. - Затова съм говорил с колегите от федерацията от 20 дни насам. Ще трябва да обиколим страната и да говорим с представителите на всички клубове и кметове. Веднага давам пример - в Пазарджик няма заплати за служители на общината, а какво да кажем за футбола и волейбола. Хайде, „Хебър“ е във Втора лига, но в областта има други тимове. Много неприятна и притеснителна е ситуацията, факт. Хората разчитат на хонорарите в групите без значение от размера.

Но ние не можем да кажем да им плащат заплатите. Няма как и БФС или държавата да отпусне финансова помощ. Аз го виждам така – ще се променят финансовите параметри на клубовете и много отбори ще започнат да използват местни момчета, за да се намалят разходите.

Ще потърсим възможност да предоставим топки на отборите, защото това е едно перо от бюджета им. Ще говорим с БФС да осигурят и други консумативи, а също ще помислим и за намаляване на съдийските такси. Проблемът е, че дори в момента не можем да се съберем да съвещаваме, а всичко става по телефона и чрез конферентни връзки.“

Успоредно с финансовия казус се зароди и друг, не по-маловажен. Част от отборите в различните дивизии се обявиха против решението крайното класиране да определи промоциите за професионалния футбол. Така във Втора лига място намират „Добруджа“, „Янтра“ (Габрово) и „Созопол“, а „Миньор“ (Перник) и „Септември“ (Симитли) ще играят шампионски бараж на Югозапад. От изброените първенци единствено тимът от Добрич имаше сериозна преднина пред конкурентите – 13 точки. В останалите лиги разликите бяха между 2 и 5 точки при оставащи близо 15 кръга, тъй като в отделните групи има различен брой отбори. „Миньор“ се обяви твърдо против бараж. Тимът е с точка пред „Септември“ (Симитли) в класирането, но и мач повече. Освен това временният лидер загуби директния двубой с 0:3. Все още неофициално претенции имат и други отбори от Югозапад като „Спортист“ (Своге) и „Вихрен“.

От играещият в Югоизточната група „Марица“ също възроптаха. "Решението е изненадващо и дискриминационно, на фона на това, че в Югозападната група бараж ще има – се казва в официална позиция на „Марица“. - Декларираме, че никой от БФС не се свързвал с ръководството на клуба, за да иска мнение или да отправи запитване по темата. Ръководството на клуба подкрепя всички действия въведени с цел опазване на здравето на българските граждани и напълно разбира ситуацията с футбола ни по време на извънредно положение. В „Марица“ се работи професионално и в ДЮШ и в представителния отбор, който е подготвен добре организационно.

В Трета лига - Югоизточна група разликата между първия в класирането – „Созопол“ и втория – „Загорец“ е 2 точки, а между първия и третия – „Марица“, е четири точки. Справедливо решение би било баражи да има във всички групи, а за такива срещи време със сигурност ще има, щом шампионатите в професионалния футбол ще бъдат доиграни.“

Въпреки решението на БФС, все още има шанс засегнатите отбори да попълнят Втора лига. Не е тайна, че редица тимове от втория ни ешелон изпитват трудности, а бъдещето им е поставено на карта. Ситуацията е тежка в „Поморие“, „Спартак“ (Варна), „Локомотив“ (Горна Оряховица), „Спартак“ (Плевен), „Ботев“ (Гълъбово), но трудности изпитват почти всички в дивизията.

„Някои клубове условно приключват участието си във Втора лига и се готвят за Трета лига – признава още Румен Вълков. - Знам ли какво ще се получи…

Все още има много неясноти, всичко може да стане и много отбори да се откажат. Тогава лицензионната и спортната комисия могат да определят кои тимове да бъдат поканени да попълнят Втора лига, както бе преди време.

Дискутирахме вариант с баражи с повече отбори, но е факт - има клубове, които имат амбиции за Втора лига, но не и финансова възможност. И ще се окаже, че ще влязат, ще изиграят 5 кръга и ще изпокапят…“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ